Skip to main content

FT: Η Νάνσι Πελόσι προγραμματίζει επίσκεψη στην Ταϊβάν τον Αύγουστο

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, προγραμματίζει να επισκεφτεί την Ταϊβάν τον Αύγουστο, σε ένδειξη υποστήριξης στην Ταϊπέι που δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από την Κίνα. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια. Η Πελόσι είχε ακυρώσει προηγούμενη επίσκεψη τον Απρίλιο αφού είχε εντοπιστεί θετική στον Covid-19.

Την είδηση ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι έξι πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση. 

Η Πελόσι θα είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί την περιοχή από το 1997 όταν ταξίδεψε στην Ταϊβάν ο Ρεπουμπλικανός Νιουτ Γκίνγκριτς.

Η επίσκεψή της θα πραγματοποιηθεί καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν στη χειρότερη φάση τους από τότε που οι χώρες εξομάλυναν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1979.  Τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι είχε δηλώσει πως μια επίσκεψη της Πελόσι θα ήταν μια «κακόβουλη πρόκληση».

Τα νέα για το ταξίδι έρχονται επίσης καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνάντηση τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους FT, ο Λευκός Οίκος έχει εκφράσει ανησυχία για το ταξίδι επειδή θα πραγματοποιηθεί τον ίδιο μήνα με την επέτειο της 1ης Αυγούστου από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το θέμα είναι επίσης ευαίσθητο για το Πεκίνο, επειδή το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα πραγματοποιήσει το 20ο συνέδριό του αργότερα αυτό το έτος – μια συνάντηση στην οποία ο Σι αναμένεται να εξασφαλίσει την τρίτη του θητεία ως ηγέτης.

naftemporiki.gr