Skip to main content

Γκάνα: Δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ- «Συγγενής» του Έμπολα

Η Γκάνα επιβεβαίωσε δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ. Ο ιός πρόκειται για μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που συγκαταλέγεται στην ίδια οικογένεια με τον ιό του Έμπολα. Και οι δύο ασθενείς πέθαναν πρόσφατα στο νοσοκομείο στη νότια επρχία Ασάντι.

Τα δείγματα των δύο ασθενών διαγνώστηκαν θετικά στον ιό νωρίτερα αυτό το μήνα και έχουν πλέον επαληθευτεί από εργαστήριο στη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, 98 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα επαφής.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τον Μάρμπουργκ. Σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών, η κατανάλωση άφθονου νερού και η θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους από συγκεκριμένα είδη νυχτερίδας και εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω της μετάδοσης σωματικών υγρών. Είναι μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρα ασθένεια με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πυρετό, μυϊκούς πόνους, έμετο με αίμα και αιμορραγία.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από τις σπηλιές και να μαγειρέψουν καλά όλα τα προϊόντα κρέατος πριν τα καταναλώσουν.

Στην Αφρική, προηγούμενες εξάρσεις και σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα, αναφέρει ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το πρώτο ξέσπασμα του Μάρμπουργκ ήταν στη Γερμανία το 1967 όπου πέθαναν επτά άνθρωποι. Ο ιός άφησε περισσότερους από 200 νεκρούς στην Αγκόλα το 2005, το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα που έχει καταγραφεί σύμφωνα με τον ΠΟΥ. 

Με πληροφορίες από BBC