Skip to main content

Νορβηγία: Οι αρχές ζητούν να καθυστερήσει το Pride του Όσλο μετά την επίθεση του Σαββάτου

Η νορβηγική αστυνομία δήλωσε τη Δευτέρα ότι όλες οι εκδηλώσεις Pride σε όλη τη χώρα θα πρέπει να καθυστερήσουν, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια μετά από τη θανατηφόρα επίθεση το Σαββατοκύριακο από έναν ένοπλο σε ένα γκέι μπαρ στο Όσλο.

Η αστυνομία είχε αρχικά εγκρίνει μια προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο του Όσλο τη Δευτέρα από την LGBTQ κοινότητα της πόλης για να τιμήσει τα θύματα της επίθεσης. 

Όμως αργότερα συμβούλεψαν τους διοργανωτές να ακυρώσουν την εκδήλωση, η οποία αναμενόταν να προκαλέσει μεγάλη υσμμετοχή. Η Νορβηγία ανέβασε την αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο μετά την επίθεση του Σαββάτου, η οποία άφησε δύο νεκρούς και 21 τραυματίες.

Η αστυνομία ζήτησε επίσης να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις Pride σε όλη τη χώρα, επικαλούμενη πληροφορίες από την αστυνομική υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας, PST, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι εκδηλώσεις υπερηφάνειας θα πρέπει να καθυστερήσουν «μέχρι νεωτέρας», καθώς η queer κοινότητα θεωρείται «εχθρός» από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, δήλωσε ο αρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας Benedicte Bjoernland σε δήλωση.

Το Oslo Pride πιβεβαίωσε ότι θα ακυρώσει τη συγκέντρωση.

«Λυπούμαστε που για άλλη μια φορά πρέπει να πούμε ότι μια εκδήλωση Pride πρέπει να ακυρωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Είναι λάθος, όπως υποστηρίζει η αστυνομία, ότι αυτό ήταν ένα μικρό γεγονός. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος είναι τώρα απογοητευμένος και εξακολουθεί να θέλει να συγκεντρωθεί».

Το περιφερειακό δικαστήριο του Όσλο κατονόμασε τη Δευτέρα τον ύποπτο για την επίθεση ως τον Ζανιάρ Ματαπούρ, έναν 43χρονο Νορβηγό υπήκοο ιρανικής καταγωγής. Η αστυνομία τον περιέγραψε ως ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή με ιστορικό ψυχικής ασθένειας.

naftemporiki.gr