Skip to main content

Αμβλώσεις: Την παραπομπή δύο δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησε η Οκάσιο-Κορτέζ

Η πολιτική πίεση αυξάνεται στον Τζο Μπάιντεν για να αναλάβει περισσότερη δράση για την προστασία των δικαιωμάτων των αμβλώσεων σε όλες τις ΗΠΑ, καθώς η βουλευτής της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ ζήτησε την παραπομπή των δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου για παραπλανητικές δηλώσεις και σκεπτικό μετά την ανατροπή της απόφασης της ιστορικής υπόθεσης Roe v Wade.

Οι επισημάνσεις της Κορτέζ είχαν στόχο τους δικαστές Μπρετ Κάβανο και Νίλ Γκόρσουχ. Και οι δύο διορίστηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είχαν πει ότι δεν θα ψήφιζαν υπέρ της ανατροπής της απόφασης-ορόσημο του ανωτάτου δικαστηρίου του 1973 για την υπόθεση Roe v Wade κατά τη διάρκεια ακροάσεων καθώς και σε συναντήσεις με γερουσιαστές.

Την Παρασκευή, οι δύο αποτελούσαν μέρος της συντηρητικής πλειοψηφίας, η οποία ουσιαστικά τερμάτισε τη νόμιμη πρόσβαση στην άμβλωση στις περισσότερες πολιτείες, και η Οκάσιο-Κορτέζ είπε ότι «πρέπει να υπάρχουν συνέπειες» για αυτό.

«Είπαν ψέματα», είπε στο NBC. «Πιστεύω ότι το να ψεύδεσαι υπό όρκο είναι αδίκημα που μπορεί να επιφέρει κατγορίες… και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη».

Η βουλευτίνα πρόσθεσε ότι το να στέκεσαι άπραγος «στέλνει ένα κραυγαλέο μήνυμα σε όλους τους μελλοντικούς υποψηφίους ότι μπορούν τώρα να πουν ψέματα στα δεόντως εκλεγμένα μέλη της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να εξασφαλίσουν … επιβεβαιώσεις και θέσεις στο ανώτατο δικαστήριο».

Η ίδια η Κορτέζ αποκάλυψε πως έπεσε θύμα βιασμού στα 22 της και «δόξα τω Θεώ η άμβλωση ήταν μία επιλογή». «Όταν ήμουν περίπου 22 ή 23 ετών, με βίασαν, όταν ζούσα εδώ στη Νέα Υόρκη. Ήμουν εντελώς μόνη. Στην πραγματικότητα, ένιωθα τόσο μόνη που έπρεπε να κάνω τεστ εγκυμοσύνης σε ένα δημόσιο μπάνιο στο κέντρο του Μανχάταν» τόνισε.

naftemporiki.gr