Skip to main content

Pegasus: Tουλάχιστον 5 χώρες της ΕΕ χρησιμοποίησαν το λογισμικό κατασκοπείας

Η ισραηλινή εταιρεία spyware NSO Group είπε την Τρίτη στους Ευρωπαίους νομοθέτες ότι τουλάχιστον πέντε χώρες της ΕΕ έχουν χρησιμοποιήσει το λογισμικό της και η εταιρεία έχει τερματίσει τουλάχιστον μία σύμβαση με χώρα μέλος της ΕΕ μετά από κατάχρηση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus.

Μιλώντας στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζει τη χρήση spyware στην Ευρώπη, ο Γενικός Σύμβουλος του Ομίλου NSO, Χαΐμ Γκέλφαντ, είπε ότι η εταιρεία είχε «κάνει λάθη», αλλά ότι είχε επίσης χάσει ένα τεράστιο ποσό εσόδων, ακυρώνοντας συμβόλαια από τότε που έγινε κατάχρηση.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό και αυτό είναι κάτι περισσότερο από άλλες εταιρείες που εργάζονται στον κλάδο», είπε ο Γκέλφαντστα μέλη της επιτροπής PEGA. «Σε κάθε πελάτη στον οποίο πουλάμε, κάνουμε τη δέουσα επιμέλεια εκ των προτέρων προκειμένου να αξιολογήσουμε το κράτος δικαίου σε αυτήν τη χώρα. Αλλά η εργασία σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες δεν θα είναι ποτέ αρκετή».

Τουλάχιστον πέντε χώρες της ΕΕ είχαν χρησιμοποιήσει το εργαλείο της NSO, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα επιστρέψει στους ευρωβουλευτές με έναν «πιο συγκεκριμένο αριθμό».

Οι Ευρωβουλευτές ξεκίνησαν την έρευνα μετά τις αποκαλύψεις ότι το spyware είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη και έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ορισμένων από τους πιο εξέχοντες ηγέτες του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, και πολιτικών ομάδων στην Ισπανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Στην Ισπανία, το σκάνδαλο οδήγησε σε μια κυβερνητική έρευνα για τη συμπεριφορά της υπηρεσίας πληροφοριών CNI, την οποία καταλανικές πολιτικές ομάδες κατηγορούν ότι κατασκόπευε τους ηγέτες του κινήματος ανεξαρτησίας της περιοχής.

Ο Κάρλες Πουιτζδεμόν μέλος της εξεταστικής επιτροπής και καταλανός πολιτικός που στοχοποιήθηκε με το spyware, είπε ότι υποστήριξε την πλήρη απαγόρευση του Pegasus, επικαλούμενος μια πρόσφατη εμπορική απαγόρευση της εταιρείας από τις ΗΠΑ, καθώς η ομάδα αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη χρήση του.

Η ακρόαση χρησίμευσε ως κορύφωση της δουλειάς που έχουν κάνει οι νομοθέτες από τον Μάρτιο για να ερευνήσουν και να περιορίσουν τη χρήση του παρεμβατικού λογισμικού κατασκοπείας. Ήταν μια τεταμένη συνεδρία που κατά καιρούς απείλησε να μετατραπεί σε ανοιχτές αντιπαραθέσεις, καθώς ο Γκέλφαντ απέρριπτε τις διερευνητικές ερωτήσεις.

Πηγή: Politico