Skip to main content

Τσαβούσογλου: Αναμένουμε «γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Η Τουρκία περιμένει μια «γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία πριν άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την Τετάρτη 15 Ιουνίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Έχουμε προωθήσει τα γραπτά μας αιτήματα σε αυτές τις δύο χώρες. Περιμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Τσαβούσογλου. Χωρίς να διευκρινίσει τα αιτήματα αυτά, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν αφορούν μόνο «αλλαγή των νόμων» των δύο Σκανδιναβικών χωρών, σε σχέση με τη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Αυτή η απάντηση μπορεί να έχει τη μορφή νόμου ή άλλη», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης αυτή την Τετάρτη ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, του AKP, ότι «όσον αφορά το ΝΑΤΟ, εφόσον η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει».

Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχει χαρακτηριστεί ως «τρομοκράτης» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ζήτησε την Τρίτη 14 Ιουνίου να επιτευχθεί συμφωνία με την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου, υπό τον φόβο ότι η ενταξιακή πορεία θα παγώσει».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στη Σουηδία ότι το ΝΑΤΟ «εργάζεται σκληρά» για να λύσει τις «θεμιτές» ανησυχίες που έθεσε η Τουρκία. «Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εκφράζει πάντα ειλικρινά τις απόψεις του και καταβάλλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας. Εκτιμούμε τις προσπάθειές του», σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Le Figaro