Skip to main content

Κορωνοϊός: Μαζικά τεστ και πάλι σε Πεκίνο και Σαγκάη

Το Πεκίνο και η Σαγκάη ξεκινούν και πάλι τα μαζικά για τον Covid-19, καθώς εμφανίστηκαν κρούσματα ιού λίγες μέρες αφότου οι δύο πόλεις χαλάρωσαν τους περιορισμούς που ίσχυαν εδώ και μήνες.

Ειδικότερα, το Πεκίνο ξεκίνησε τα τεστ για τον ιό σε αρκετές γειτονιές της συνοικίας Chaoyang, όπου εδρεύουν πολλά κεντρικά γραφεία και πρεσβείες, μετά από εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ένα μπαρ που έδωσε τέλος σε ένα πενθήμερο σερί μηδενικής εξάπλωσης στην κοινότητα.

Το τελευταίο cluster στο μπαρ έφερε 115 μολύνσεις από την Πέμπτη, με περισσότερα κρούσματα να αναμένονται, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το Πεκίνο έχει αναφέρει 1.946 κρούσματα Covid στο τελευταίο ξέσπασμα από τις 22 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων 472 στην κεντρική περιοχή Chaoyang.

Παράλληλα, το Πεκίνο καθυστέρησε την προγραμματισμένη επαναλειτουργία για τα περισσότερα σχολεία αφού ανέφερε 46 νέα κρούσματα Covid για το Σάββατο. Οι μαθητές στα δημοτικά και στα γυμνάσια, εκτός από τις τάξεις αποφοίτησης, δεν θα επιστρέψουν στην τάξη όπως είχε προγραμματιστεί στις 13 Ιουνίου. Δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία επαναλειτουργίας. 

Η Σαγκάη από την άλλη, έκλεισε για λίγο το μεγαλύτερο μέρος της πόλης το Σάββατο για να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ καθώς οι αρχές συνεχίζουν να αναφέρουν κρούσματα Covid εκτός των περιοχών καραντίνας. Στη Σαγκάη, τέσσερα νέα περιστατικά στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός ασυμπτωματικού, αναφέρθηκαν για το Σάββατο από τις 5 μ.μ., σύμφωνα με τοπική ενημέρωση Τύπου. Αυτά προστέθηκαν στα 16 κρούσματα που ανακοινώθηκαν για την Παρασκευή, έξι από τα οποία βρέθηκαν εκτός περιοχών καραντίνας.

Η εξέλιξη αυτή  ενισχύει τις ανησυχίες ότι η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid της Κίνας μπορεί να οδηγήσει τις πόλεις σε επαναλαμβανόμενα lockdown- δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικτον- καιθστώντας μη βιώσιμη την οικονομική ανάκαμψη.   Η εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πολύ κάτω από τον στόχο της κυβέρνησης για «γύρω στο 5,5%.

Στο μεταξύ η οικονομική δραστηριότητα έδειξε κάποια σημάδια βελτίωσης τον Μάιο, αλλά η εύθραυστη ανάκαμψη θα μπορούσε γρήγορα να χάσει τον βηματισμό της αν επανέλθουν τα μέτρα.

naftemporiki.gr