Skip to main content

ΕΕ: Συμφωνία για τον κοινό φορτιστή, σε ένα πλήγμα για την Apple

Όλα τα smartphone και τα tablet θα πρέπει να χρησιμοποιούν πλέον κοινό φορτιστή στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη.

Το σχέδιο θα αναγκάσει όλες τις εταιρείες — κυρίως την Apple— να κατασκευάσουν τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης και ψηφιακές κάμερες για να χρησιμοποιούν τον φορτιστή USB-C (type C), ανακοίνωσαν οι διαπραγματευτές.

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε το 2021, εγκρίθηκε προσωρινά την Τρίτη και θα εξοικονομήσει στους καταναλωτές περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ (267 εκατομμύρια δολάρια) κάθε χρόνο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία.

Οι κατασκευαστές τηλεφώνων και tablet θα πρέπει να συμμορφωθούν μέχρι το φθινόπωρο του 2024. Θα δοθεί περισσότερος χρόνος για τους υπολογιστές για τη μετάβαση, περίπου 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων.

«Ένας κοινός φορτιστής είναι κοινή λογική για τις πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στην καθημερινή μας ζωή», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε δήλωση. «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλα τα φορητά ηλεκτρονικά τους είδη — ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ευκολίας και τη μείωση των απορριμμάτων».

Η πρόταση αρχικά εξόργισε την Apple, η οποία είπε ότι θα μείωνε την καινοτομία. Ωστόσο, η εταιρεία δοκιμάζει επί του παρόντος μελλοντικά μοντέλα iPhone που αντικαθιστούν την τρέχουσα θύρα φόρτισης Lightning με την πιο διαδεδομένη υποδοχή USB-C. Τα τρέχοντα μοντέλα φορητών υπολογιστών Apple χρησιμοποιούν ήδη φορτιστή USB-C.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg