Skip to main content

Σρι Λάνκα: 5 δισ. δολάρια τους επόμενους έξι μήνες μόνο για τα απαραίτητα

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους έξι μήνες για να διατηρήσει το βασικό βιοτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εισαγωγές καυσίμων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας στο κοινοβούλιο την Τρίτη.

«Δεν αρκεί μόνο η εδραίωση της οικονομικής σταθερότητας, πρέπει να αναδιαρθρώσουμε ολόκληρη την οικονομία», δήλωσε ο Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, ο οποίος εργάζεται για να προετοιμάσει έναν ενδιάμεσο προϋπολογισμό για να εξισορροπήσει τα διαλυμένα δημόσια οικονομικά της Σρι Λάνκα.

Το νησιωτικό έθνος των 22 εκατομμυρίων υφίσταται τη χειρότερη οικονομική του κρίση των τελευταίων επτά δεκαετιών, με την έλλειψη συναλλάγματος να καθυστερεί τις βασικές εισαγωγές.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις στα πάντα, από τα τρόφιμα μέχρι την ενέργεια. Οι προμήθειες καυσίμων είναι τόσο χαμηλές που η κυβέρνηση κάλεσε στους πολίτες να μην κάνουν ουρές για βενζίνη στα πρατήρια καυσίμων. Η χώρα προσπαθεί να βρει χρήματα για να πληρώσει για το πετρέλαιο που βρίσκεται σε βυτιοφόρα στα ανοικτά των ακτών του.

Οι ελλείψεις σε οτιδήποτε, από τρόφιμα μέχρι μαγειρικό αέριο είχαν ως αποτέλεσμα τον ταχύτερο πληθωρισμό σε ασιατική χώρα- με τις τιμές να εκτινάσσονται σχεδόν κατά 30% – κρίση η οποία προκάλεσε σοβαρές κοινωνικές αναταραχές και πολιτικές αναταραχές.

naftemporiki.gr