Skip to main content

Νότια Αφρική: Επιβίβαση στη Ryanair με κουίζ στη γλώσσα Αφρικάανς

Αντιμέτωπη με κατηγορίες για φυλετική διάκριση είναι η Ryanair καθώς οι επιβάτες της από τη Νότια Αφρική υποβάλλονται σε τεστ γνώσεων της γλώσσας Αφρικάανς για να τους επιτραπεί η επιβίβαση σε πτήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι Νοτιοαφρικανοί καλούνται να συμπληρώσουν μια λίστα ερωτήσεων στη γλώωσα Αφρικάανς για να αποδείξουν την ταυτότητά τους.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη γλώσσα αποτελεί μόνο μία από τις 11 επίσημες γλώσσες που χρησιμοποιούνται στη χώρα. Eίναι η τρίτη πιο συχνά χρησιμοποιούμενη πρώτη γλώσσα στη Νότια Αφρική, πίσω από τη γλώσσα Ζουλού και τα Κόσα. Επίσης είναι μια κληρονομιά των πρώτων αποίκων από την Ολλανδία τον 17ο αιώνα και αποτέλεσε αιτία διαμάχης κατά την εποχή του απαρτχάιντ σχετικά με τις προσπάθειες επιβολής της χρήσης της στα σχολεία.

Η μεγαλύτερη low-cost αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης επέβαλε το μέτρο για να αποτρέψει τη χρήση πλαστών διαβατηρίων, όπως ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της τη Δευτέρα. «Εάν δεν μπορέσουν να συμπληρώσουν αυτό το ερωτηματολόγιο, δεν θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν και θα τους δοθεί πλήρης επιστροφή χρημάτων», ανακοίνωσε η Ryanair.

Το κουίζ περιέχει 15 ερωτήσεις γενικών γνώσεων για τη Νότια Αφρική, όπως η ερώτηση πολλαπλής επιλογής για τον προσδιορισμό της πρωτεύουσας του χώρας, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Beeld. Άλλες ερωτήσεις αφορούν σε ποια πλευρά του δρόμου οδηγούν οι πολίτες και το όνομα του ψηλότερου βουνού της χώρας.

Το τεστ φαίνεται να επιβλήθηκε από την αεροπορική εταιρεία αφού η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέφρασε ανησυχίες για μια υποτιθέμενη απάτη με ταυτότητες, λέγοντας ότι οι εγκληματίες κατασκεύαζαν και πουλούσαν πλαστά νοτιοαφρικανικά διαβατήρια. Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί το τεστ της Ryanair διεξήχθη στη γλώσσα Αφρικάανς και όχι στις άλλες δύο.

Η είδηση ​​του μέτρου προκάλεσε αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα της Νότιας Αφρικής το Σαββατοκύριακο.  

naftemporiki.gr