Skip to main content

Λουξεμβούργο: Οργή του πρωθυπουργού για τις υποχωρήσεις της ΕΕ στις απαιτήσεις του Όρμπαν

Η επιτυχία της Ουγγαρίας να εξαιρέσει τον Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλο, στενό σύμμαχο του  Βλαντίμιρ Πούτιν από τον τελευταίο γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Η ΕΕ έδωσε την Πέμπτη την τελική έγκρισή της στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένου του σταδιακού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – μετά από πολλές διαμάχες με την κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Η Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβενία, που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, εξασφάλισαν εξαίρεση για τις εισαγωγές από αγωγούς στους οποίους βασίζονται, ενώ η Βουδαπέστη επέμενε επίσης να μην μπει στη μαύρη λίστα της ΕΕ ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, παρά τα σχέδια για κυρώσεις.

Η αντίθεση της Ουγγαρίας εμπόδισε την απαραίτητη ομοφωνία της ΕΕ.

«Πρέπει να σας πω ότι είμαι πραγματικά στενοχωρημένος. Λυπάμαι που λέω ότι χθες επιτύχαμε μια συμφωνία σχετικά με τις κυρώσεις επειδή είπαμε στον Βίκτορ Ορμπάν, “Εντάξει, αφαιρούμε τον Πατριάρχη Κύριλλο από τη λίστα”. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε ο Μπετέλ καταχειροκροτούμενος σε συνέδριο της πανευρωπαϊκής ομάδας ALDE.

 Πηγή: ΑΜΠΕ