Skip to main content

Οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία προηγμένους εκτοξευτήρες ρουκετών

Ο Τζο Μπάιντεν, αυξάνοντας τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία καθώς η σύγκρουση μπαίνει στον τέταρτο μήνα της, θα παραδώσει στις δυνάμεις του Κιέβου προηγμένα πυραυλικά συστήματα και άλλα αμερικανικά όπλα για να πλήττουν καλύτερα στόχους στον πόλεμό τους  με τη Ρωσία. 

«Αποφάσισα ότι θα παρέχουμε στους Ουκρανούς πιο προηγμένα πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά που θα τους επιτρέψουν να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια βασικούς στόχους στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε άρθρο που δημοσίευσαν την Τρίτη η οι New York Times. 

Το πακέτο των όπλων περιλαμβάνει προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει τοποθεσίες σε απόσταση έως και 80 χιλιομέτρων, δήλωσε μετά τη δημοσίευση του άρθρου ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ υπό τον όρο της ανωνυμίας. Όπως εξήγησε, πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Τα οπλικά συστήματα αυτά αποτελούν μέρος του νέου, μεγαλύτερου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, ορισμένες λεπτομέρειες για το οποίο θα αποκαλυφθούν αργότερα σήμερα. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού, ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.λπ.

Η απόφαση έρχεται περισσότερο από τρεις μήνες μετά την εισβολή των δυνάμεων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, με τη σύγκρουση να μετατρέπεται πλέον σε μια από πόλη σε πόλη επέλαση των Ρώσων που έχουν στόχο να εδραιώσουν εδάφη στα ανατολικά αντί να καταλάβουν ολόκληρη τη χώρα. Αυτή η αλλαγή στους στρατηγικούς στόχους έχει αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, με τους βομβαρδισμούς μεγαλύτερου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολικού να αποτελούν όλο και περισσότερο μέρος των μαχών.

Μια ανησυχία τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών μεγαλύτερης εμβέλειας είναι εάν η Ουκρανία θα τα χρησιμοποιούσε για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, κάτι που ενέχει το ρίσκο να επεκταθεί ο πόλεμος και να παρασύρει στη σύγκρουση χώρες του ΝΑΤΟ. Πάντως ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσέφερε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα πυραυλικά συστήματα για να στοχεύσει σε ρωσικό έδαφος.

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο πιο ισχυρή θέση είναι δυνατόν» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, διευκρίνισε: «Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος από το ξέσπασμα του πολέμου τονίζει πως δεν θα στείλει στην Ουκρανία όπλα που, όπως το θέτει, θα μετέτρεπαν τις ΗΠΑ σε εμπόλεμο μέρος στη σύρραξη με τη Ρωσία.

Στο άρθρο του υποσχέθηκε επίσης, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με εξαιρετικά εντατικές επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πως «δεν θα ασκήσει καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, κατ’ ιδίαν ή δημόσια, για να παραχωρήσει εδάφη της».

Διαβάστε ακόμα:

naftemporiki.gr