Skip to main content

Κίσινγκερ: Η Ταϊβάν πρέπει να μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Ο βετεράνος διπλωμάτης των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να θέσουν την Ταϊβάν στο επίκεντρο των τεταμένων διπλωματικών τους σχέσεων, προσθέτοντας ότι η ανάγκη για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ειρήνης.

Τα σχόλιά του έρχονται λίγο αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες να επέμβουν στρατιωτικά εάν η Κίνα εισβάλει στο δημοκρατικό, αυτοδιοικούμενο νησί. Οι δηλώσεις του Μπάιντεν φάνηκε να σηματοδοτούν μια ρήξη στη σκόπιμη και μακροχρόνια παράδοση της Ουάσιγκτον περί «στρατηγικής ασάφειας» σχετικά με την Ταϊβάν. Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε γρήγορα να υποβαθμίσει τα σχόλια, λέγοντας ότι δεν αντικατοπτρίζουν αλλαγή πολιτικής.

Τα σχόλια προκάλεσαν αντιδράσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το οποίο εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια και σθεναρή αντίθεση» στα σχόλια.

ιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Κίσινγκερ είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει με υπονόμευση ή με μια σταδιακή διαδικασία να αναπτύξουν κάτι σαν μια λύση «δύο Κίνας», αλλά ότι η Κίνα θα συνεχίσει να επιδεικνύει υπομονή. που έχει ασκηθεί μέχρι τώρα».

«Θα πρέπει να αποφευχθεί μια άμεση αντιπαράθεση και η Ταϊβάν δεν μπορεί να είναι ο πυρήνας των διαπραγματεύσεων, επειδή είναι μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών».

Σύμφωνα με την πολιτική «μία ενιαία Κίνα», ακρογωνιαίο λίθο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν διπλωματικά τη θέση της Κίνας ότι υπάρχει μόνο μία κινεζική κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν επίσης μια «στιβαρή ανεπίσημη» σχέση με την Ταϊβάν και η Ουάσιγκτον προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στο νησί σύμφωνα με τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979. Αυτή η πράξη δεν απαιτεί από τις ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας, αλλά αποτελεί πολιτική να διασφαλίσει ότι το νησί έχει τους πόρους για να αμυνθεί και να αποτρέψει το Πεκίνο από τη μονομερή ενοποίηση του νησιού.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της δικής της επικράτειας και ασκεί πίεση στο δημοκρατικό νησί να αποδεχθεί την κυριαρχία του.

«Για τον πυρήνα των διαπραγματεύσεων, είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να συζητήσουν αρχές που επηρεάζουν την αντίπαλη σχέση που επιτρέπει τουλάχιστον κάποιο περιθώριο για προσπάθειες συνεργασίας», είπε ο Κίσινγκερ.

«Είναι σημαντικό για την παγκόσμια ειρήνη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να μετριάσουν την αντίπαλη σχέση τους», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr