Skip to main content

Ισπανία: Από τον Απρίλιο κυκλοφορούσε η ευλογιά των πιθήκων στη Μαδρίτη

H ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορούσε ήδη στη Μαδρίτη το δεύτερο μισό του Απριλίου, αν και οι περισσότερες από τις γνωστές μολύνσεις εμφανίστηκαν γύρω στο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Απριλίου.

Η επώαση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων διαρκεί συνήθως από 6 έως 13 ημέρες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί τρεις εβδομάδες. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Κοινότητας της Μαδρίτης και δύο νοσοκομείων της περιοχής υπενθυμίζουν ότι οι εξετάσεις PCR έχουν επιβεβαιώσει επτά κρούσματα και υπάρχουν άλλα 29 που θεωρούνται ύποπτα.

«Οι γνωστές λοιμώξεις άρχισαν να εντοπίζονται την περασμένη εβδομάδα και έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, αν και έχουμε στοιχεία για ασθενή που άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στα τέλη Απριλίου», εξήγησε στην εφημερίδα η γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας της Κοινότητας, Ελένα Ανδράδα.

«Μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την πρόοδο στις επιδημιολογικές έρευνες, κατέστη προφανές ότι αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να πάσχουν από ευλογιά των πιθήκων», επισημαίνουν οι αρχές. Πριν, επιμένουν, ήταν «πολύ δύσκολο να διαγνωστεί» γιατί δεν υπήρχε είδηση ​​ότι κυκλοφορούσε ο ιός. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι πρόκειται για μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια με δερματικά εξανθήματα, «όπως η σύφιλη», ή ίσως ανεμοβλογιά.

«Στη Μαδρίτη, ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων δεν είχε ποτέ διαγνωστεί. Το λογικό είναι ότι, όταν βλέπεις έναν ασθενή με πυρετό και δερματικό εξάνθημα, σκέφτεσαι εκ των προτέρων 10 πράγματα, όπως σύφιλη, ανεμοβλογιά ή ακόμα και έρπης», είπε ο Σαντιάγο Μορένο, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Ramón y Cajal στην El País. Δεν είναι κάτι αποκλειστικό για τη Μαδρίτη. Πόλεις όπως το Λονδίνο ή η Λισαβόνα περνούν μια παρόμοια κατάσταση.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων – συμπτώματα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. 

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. 

Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από El Pais