Skip to main content

Τι (δεν) μάθαμε από την ομιλία Πούτιν

Αρκετοί ήταν οι αξιωματούχοι και αναλυτές που πίστευαν πως η σημερινή ημέρα, κατά την οποία γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης για την ήταν της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα αξιοποιηθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να ανακοινώσει γενική επιστράτευση, κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερες δυνάμεις στο πεδίο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, όπως δεν έγινε αναφορά για την τύχη των περιοχών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στην Ουκρανία.

Τελικά, η ομιλία του Ρώσου προέδρου στην παρέλαση της 9ης Μαΐου έμοιαζε περισσότερο με την ομιλία που περίμεναν οι πιο συγκρατημένοι που συνεχώς υπενθύμιζαν από τη μία πως στον Πούτιν δεν αρέσει να κάνει ηχηρές παρεμβάσεις, και από την άλλη πως η ρωσική κοινωνία δεν θα του συγχωρούσε μια γενική κινητοποίηση.

Τι μάθαμε επομένως από τη δημόσια τοποθέτηση του Πούτιν;

Ο ηγέτης της Ρωσίας προσπάθησε να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δημιούργησαν απειλές «απαράδεκτες για εμάς» στα σύνορα της Ρωσίας, γι’ αυτό και η εισβολή ήταν «η αναγκαστική, έγκαιρη και μόνη σωστή απόφαση. .».  Ο Πούτιν παρουσίασε τη Ρωσία ως θύμα, σχολιάζει η Ρωσίδα ειδικός, Καταρζίνα Ζυσκ. «Αυτό είναι επίσης για να δικαιολογήσουμε και να δώσουμε κάποιο νόημα σε αυτόν τον πόλεμο», προσθέτει. Η ίδια σημειώνει ότι έμεινε έκπληκτη που ο Πούτιν δεν ανέφερε τους φιλοδυτικούς προδότες στη Ρωσία για να κάνει οποιονδήποτε αμφισβητεί τον πόλεμο αποδιοπομπαίο τράγο, και τονίζει ότι είναι ενδιαφέρον που ο Ρώσος ηγέτει υπονοεί ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ καθώς και με την Ουκρανία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πούτιν θέλησε να απεικονίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη συνέχεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μάχη κατά του ναζισμού.

Στην ομιλία του όμως δεν έκανε λόγο για γενική κινητοποίηση και κήρυξη πολέμου αλλά ούτε για κήρυξη νίκης. Από την ομιλία του έλειπαν επίσης οι συνήθεις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά δεν απουσίαζαν οι αναφορές στις ρωσικές απώλειες για τις οποίες η Ρωσία αποφεύγει να μιλάει. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στην ορολογία: πρόκειται ακόμα για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όχι για πόλεμο.

Μάλιστα προσέφερε κίνητρο στους Ρώσους να πάρουν τα όπλα λέγοντας ότι τα παιδιά όσων πολεμήσουν στην Ουκρανία θα μπορούν να μπουν στα ρωσικά πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι το ρωσικό κράτος θα φροντίσει τα παιδιά όσων χάνουν τη ζωή τους στην Ουκρανία.

Τέλος, σημείωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία εστιάζουν πλέον στην περιοχή του Ντονμπάς.

Παρά την προβλέψιμη σύνδεση του σημερινού πολέμου στην Ουκρανία με τον αγώνα κατά του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν δεν έδωσε στοιχεία για τις μελλοντικές του προθέσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Φίλιπς Ομπράϊεν,  η ομιλία του αποδεικνύει πως έχει ξεμείνει από ιδέες. «Είτε δεν κατανοεί τώρα την πραγματικότητα της κατάστασης στην Ουκρανία, είτε την αγνοεί εσκεμμένα», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Η ομιλία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στερεοτυπική και οι δικαιολογίες για τον τρέχοντα πόλεμο ήταν τελετουργικές επαναλήψεις όλων όσων έχουμε ακούσει ήδη. Αναγνώρισε όμως θανάτους και πληγές», σχολιάζει ο Ρόλαντ Ολίφαντ της Telegraph.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, Μαξ Σέντον, διακρίνει την απουσία κήρυξης νίκης ως τη σημαντικότερη εξέλιξη: «Η μεγαλύτερη απουσία από την ομιλία του Πούτιν ήταν οποιαδήποτε πραγματική ΄΄νίκη’’. Είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν ηρωικά στο Ντονμπάς, αλλά δεν ανέφερε τη Μαριούπολη ή άλλα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία».

naftemporiki.gr