Skip to main content

Ουκρανία: Κατά 35% μειωμένη η νέα συγκομιδή σιτηρών

Η επόμενη συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 35% σε σύγκριση με το 2021 λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε η εταιρεία γεωεντοπισμού Kayrros .

Οι εικόνες καταγράφηκαν μεταξύ 14 και 22 Απριλίου, περίπου  δύο μήνες μετά την εισβολή από τον δορυφόρο Terra της NASA, και στη συνέχεια αναλύθηκαν από τον Kayrros.

Η εταιρεία είναι ειδική στις δορυφορικές εικόνες και τον γεωεντοπισμό που εφαρμόζονται στο περιβάλλον . Βασίζεται  σε μια ανάλυση ακριβείας με υπέρυθρες εικόνες, που καθιστά δυνατή την αξιολόγηση της κατάστασης των φυτών και, επομένως, την πρόβλεψη της παραγωγής των δημητριακών.

Η Ουκρανία θα είναι σε θέση να παράγει 21 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το 2022-περίπου 12 εκατομμύρια λιγότερους από το 2021, εκτιμά η Kayrros, προβλέποντας μείωση της συγκομιδής κατά 23% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

«Καθώς οι μάχες συνεχίζονται και μεγάλο μέρος της παραγωγής σιτηρών της χώρας προέρχεται από περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι συγκρούσεις είναι πιο σκληρές, τα πραγματικά στοιχεία παραγωγής είναι πιθανό να είναι χαμηλότερα», προειδοποιούν οι αναλυτές.

«Η σπορά προχωρά, με τους αγρότες να σπέρνουν με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα (…) αλλά είναι μια απίστευτη υλικοτεχνική πρόκληση και γνωρίζουμε ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι μικρότερες» από πριν, εκτιμά ο Νταμιάν Βερκάμπρ, αναλυτής της Inter -Courtage, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι μια σχεδόν αλλόκοτη κατάσταση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με σχεδόν 25 εκατ. τόνους σιτηρών, που θα μπορούσαν να εξαχθούν, αλλά δεν μπορούν να βγουν εκτός χώρας λόγω έλλειψης υποδομών και αποκλεισμών των λιμανιών», δήλωσε ο Γιόσεφ Σμιντχούμπερ, αναπληρωτής επικεφαλής της διεύθυνσης Αγορών και Εμπορίου του FAO σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη Γενεύη.

Ο Σμιντχούμπερ δήλωσε ότι τα γεμάτα σιλό μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις σε αποθηκευτικούς χώρους κατά την επόμενη συγκομιδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Παρά τον πόλεμο οι συνθήκες συγκομιδής δεν φαίνονται τόσο τρομερές. Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής αποθηκευτική δυναμικότητα στην Ουκρανία, ιδίως εάν δεν ανοίξει διάδρομος σίτου για εξαγωγή από την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Ουκρανοί αγρότες που θα καταφέρουν να σπείρουν, θα αντιμετωπίσουν σε κάθε περίπτωση πρόβλημα στην αποθήκευση, καθώς οι εξαγωγές σιδηροδρομικώς και οδικώς δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ,παρά ελάχιστα, τις εξαγωγές με πλοία, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.