Skip to main content

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Νέα πίστωση χρόνου σε Ουγγαρία και Σλοβακία

Αναθεώρηση του νέου πακέτου κυρώσεων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας μεγαλύτερη πίστωση χρόνου στην Ουγγαρία και την Σλοβακία που εξ’ αρχής τυγχάνουν ιδιαίτερου καθεστώτος στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου που σχεδιάζεται.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ προτείνει να δοθεί άλλος ένας χρόνος στις δύο χώρες, μέχρι το τέλος του 2024, ώστε να μπορέσουν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό αναφέρουν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι θα ισχύσει επίσης καθεστώς εξαίρεσης για την Τσεχία- μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Όλα τα άλλα κράτη μέλη θα καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως έχει αρχικά προταθεί.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι απορρίπτει την αρχική πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «πυρηνική βόμβα» που πέφτει στην οικονομία της χώρας του. Ο Όρμπαν ζητάει πενταετή εξαίρεση για την απαγόρευση του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι ιδιώτες θα απαγορεύεται να παρέχουν πλοία και υπηρεσίες, όπως ασφάλειες, που απαιτούνται για τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με την αναθεώρηση της πρότασης, αυτό το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός τριών μηνών από την έγκριση των νέων κυρώσεων, από έναν μήνα, αναφέρουν οι πηγές του Bloombgerg.

naftemporiki.gr