Skip to main content

H μεταρρύθμιση του Μακρόν και το μάθημα του 2019

Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]

Στα τέλη του 2019 η Γαλλία «σείστηκε» από μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες των συνδικάτων ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρισκόταν ήδη δύο χρόνια στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Οι κινητοποιήσεις διήρκησαν σχεδόν δύο μήνες, με τον Γάλλο πρόεδρο, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, να προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση με τα συνδικάτα, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τα σχέδια για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιτρέπει ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων να συνταξιοδοτηθούν στα πενήντα τους. Το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πολύπλοκο, με αρκετούς που υπερασπίζονταν τότε τη γραμμή Μακρόν να το χαρακτηρίζουν «γενναιόδωρο» και τον ίδιο να υπόσχεται να καθιερώσει ένα «νέο συνταξιοδοτικό σύστημα με ίσα δικαιώματα για εργαζομένους όλων των κατηγοριών».

Η κυβέρνηση μιλούσε για ένα «καθολικό σύστημα» συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει από το 2025 ή λίγο αργότερα τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά καθεστώτα, επικουρικά…). Οι επικριτές της μεταρρύθμισης έκαναν λόγο για «επισφάλεια» για τους συνταξιούχους.

Από τα 62 στα 65

Το επίσημο όριο συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι τα 62 έτη, υπάρχουν όμως περισσότερα από σαράντα διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα, με ορισμένα να επιτρέπουν στους εργαζομένους να συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίτερα. Ο Μακρόν σκοπεύει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 έτη.

 Τρία χρόνια μετά και εν όψει της διαφαινόμενης επανεκλογής του την Κυριακή, ο Εμανουέλ Μακρόν, επαναφέρει το ζήτημα των συντάξεων στο προσκήνιο. Άλλωστε αποτέλεσε κι ένα σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης με τη Μαρίν Λε Πεν στην τηλεμαχία της Τετάρτης.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι ήθελε οι Γάλλοι να «δουλέψουν περισσότερο» και επανέλαβε το μήνυμα δύο φορές, πρώτον στην ανοιχτή επιστολή του προς τον γαλλικό λαό, στην οποία δήλωσε τελικά την υποψηφιότητά του για τα Ηλύσια, και δεύτερον σε μια συνάντηση που αφορούσε πλήθος αιρετών που είχαν υπογράψει χορηγικές επιστολές υπέρ του για να του επιτρέψουν να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

Η ομάδα εκστρατείας του Μακρόν υποσχέθηκε ότι οι συντάξεις θα απλοποιηθούν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων: η μετάβαση στα 65 έτη θα εφαρμοστεί σε μια περίοδο 10 ετών και θα συνοδεύεται από μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας ελάχιστης και αυξημένης σύνταξης 1.100 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν πλήρες εργασιακό ιστορικό.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να καταργήσει «τα κύρια ειδικά καθεστώτα», συμπεριλαμβανομένων εκείνων των εργαζομένων στο RATP (τις μεταφορές) ή στην EDF (Électricité de France), ανέφερε η Le Figaro. Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι το κόστος για τις συντάξεις της Γαλλίας ήταν 327,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, ή 13,5% του ΑΕΠ.

«Πιστεύω στην ιδεολογία μου. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε.», είπε ο ίδιος την Παρασκευή στο France Inter εξηγώντας πώς ήθελε να περάσει την πολύ αντιδημοφιλή συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση. Όλα τα συνδικάτα στέκονται απέναντι την αναβολή της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη έως το 2031.

Ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία εξήγησε ότι θα ξεκινούσε ανοίγοντας ένα μεγάλο κοινωνικό συνέδριο μόλις εκλεγεί. «Έχουμε υπεύθυνες συνδικαλιστικές και εργοδοτικές δυνάμεις», προσπάθησε να κολακεύσει τους κοινωνικούς εταίρους.

Με άλλα λόγια, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία όπως λέει το επιτελείο του Γάλλου προέδρου, θα εξοικονομήσει σχεδόν 8 δισ. ευρώ το 2027, θα έπαιζε τον ρόλο της δημοσιονομικής εγγύησης που θα επέτρεπε στη χώρα να δεσμευτεί για νέες δαπάνες.

Το αν θα τα καταφέρει ο Μακρόν να περάσει αυτό που θέλει, θα το δείξει η ιστορία, πάντως ήδη οι Γάλλοι σε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν και τον Μάρτιο, αντιμετωπίζουν τη μεταρρύθμιση, αν όχι εχθρικά, τουλάχιστον «πολύ αρνητικά»