Skip to main content

Πόλεμος: Εκεχειρία λόγω του Ορθόδοξου Πάσχα ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσχώρησε στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να ζητήσει εκεχειρία στην Ουκρανία στις 24 Απριλίου, ημερομηνία του Ορθόδοξου Πάσχα, ανακοίνωσε το Βατικανό.

«Η Αγία Έδρα και ο Άγιος Πατέρας συμμετέχουν στην έκκληση που απηύθυνε στις 19 Απριλίου ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, σε συμφωνία με τον Μακαριώτατο Σβιάτοσλαβ Σέβτσουκ, επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας, για εκεχειρία με την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, στις 24 Απριλίου», ανακοίνωσε το Βατικανό σε δελτίο τύπου.

Στις 10 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων των Καθολικών, ο Πάπας Φραγκίσκος –ο οποίος επέκρινε την «ολοένα και πιο φρικτή σκληρότητα» που επιδεικνύεται στην Ουκρανία– είχε ήδη ζητήσει «πασχαλινή εκεχειρία για να επιτευχθεί ειρήνη μέσω πραγματικών διαπραγματεύσεων».

Την Τρίτη, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει από τα δύο μέρη να σταματήσουν να μάχονται για μια τετραήμερη «ανθρωπιστική παύση», από την Πέμπτη έως την Κυριακή, με την ευκαιρία της αργίας του Ορθόδοξου Πάσχα «για να επιτραπεί το άνοιγμα μιας σειράς ανθρωπιστικών διαδρόμων».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro