Skip to main content

Κύπρος: Αφαιρεί την υπηκοότητα από 4 Ρώσους στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις

Η Κύπρος ανακαλεί την υπηκοότητα τεσσάρων Ρώσων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δήλωσαν οι αρχές την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των διαβατηρίων που αφαιρέθηκαν από άτομα για διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο σε οκτώ αυτόν τον μήνα.

Θα αφαιρεθούν και τα διαβατήρια από τις οικογένειές τους, ανέφερε σε γραπτή δήλωση η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού. Τα ονόματα των ατόμων δεν αποκαλύφθηκαν.

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου στις 7 Απριλίου αποφάσισε να αφαιρέσει την υπηκοότητα τεσσάρων Ρώσων επειδή περιλαμβάνονταν σε λίστα με άτομα που έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και θεωρούνται οικεία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε περισσότερους από 1.000 Ρώσους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το μπλοκ.

Η Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε υπηκοότητα σε 2.886 Ρώσους υπηκόους, ανάμεσά τους επενδυτές και τις οικογένειές τους, από το 2007 έως τον Αύγουστο του 2020.

Ήταν μεταξύ των 6.779 ατόμων που έλαβαν υπηκοότητα από το νησί της ανατολικής Μεσογείου για επένδυση τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ (2,17 εκατομμύρια δολάρια). Μια μεταγενέστερη εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε ότι το σύστημα λειτουργούσε με νομικό κενό για περισσότερο από μια δεκαετία χωρίς επαρκή εποπτεία. Η λειτουργία του ανεστάλη τον Νοέμβριο του 2020.

naftemporiki.gr