Skip to main content

Σαγκάη: Στους 10 οι νεκροί του κορωνοϊού

Επτά νέους θανάτους από Covid-19 ανακοίνωσε η Κίνα στην αποκλεισμένη πόλη της Σαγκάης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων θανάτων στο ξέσπασμα του ιού που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον.

Οι θάνατοι που ανακοινώθηκαν την Τρίτη ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην πόλη στους 10, με τον ιό να συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Η κινεζική οικονομική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί στο θέατρο της χειρότερης έξαρσης της πανδημίας στον ασιατικό γίγαντα αφότου ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Από την εκδήλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει –τουλάχιστον κατά τα επίσημα στοιχεία– να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον αριθμό των μολύνσεων κάτω από τις 190.000. Οι αριθμοί αυτοί, εντυπωσιακά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.

Πλέον η παραλλαγή Όμικρον του ιού πλήττει σκληρά τη μητρόπολη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχουν τεθεί σε lockdown επ’ αόριστον, υπό ενίοτε σπαρτιάτικες συνθήκες.

Το Πεκίνο επιμένει ότι η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid, που απαιτεί αυστηρούς περιορισμούς, μαζικά τεστ και μακροχρόνιες καραντίνες, έχει διατηρήσει τους θανάτους σε χαμηλά επίπεδα και έχει αποφύγει τις κρίσεις δημόσιας υγείας που είχαν κατακλύσει μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. 

Ωστόσο, ορισμένοι έχουν αμφισβητήσει τα επίσημα στοιχεία στη χώρα, όπου μεγάλο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 και άνω δεν είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν.  Οι τρεις πρώτοι άνθρωποι που επιβεβαιώθηκε ότι νικήθηκαν από τον ιό ήταν ηλικιωμένοι και δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.  Οι επτά που πέθαναν την Τρίτη ήταν επίσης ανεμβολίαστοι, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αξιωματούχος υγείας της πόλης Γου Τσιανιού και ήταν ηλικίας μεταξύ 60 και 101 ετών. Όλοι οι νεκροί είχαν επίσης υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τις αρχές.

Στο μεταξύ για την κατάσταση στην πόλη τοποθετήθηκε χθες στη χώρα μας ο ΕΟΔΥ, αναφέροντας πως τα αυστηρά μέτρα στην Σαγκάη δεν εγείρουν ανησυχία αλλά οφείλονται στην στρατηγική της «μηδενικής διασποράς» (covid-zero) στην Κίνα.

Πάντως υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονται ότι οι θάνατοι στη Σαγκάη απλά δεν ανακοινώνονται, αναφέρει το Aljazeera, προσθέτοντας ότι αυτά τα μηνύματα αφαιρέθηκαν γρήγορα από το Διαδίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurasia Group στην ετήσια έκθεσή της για τους δέκα κινδύνους που απειλούν το 2022 υποστήριζε ότι η Κίνα με την (κάποτε επιτυχημένη και αποτελεσματική) Covid-zero πολιτική της θα βρεθεί σε δύσκολη θέση γιατί δεν προσαρμόζεται στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. «Το να κρατάς τη χώρα κλειδωμένη για δύο χρόνια, έχει πλέον καταστήσει πιο επικίνδυνο το άνοιγμά της ξανά….Η αρχική επιτυχία του zero Covid και η προσωπική προσκόλληση του Σι Τζινπίνγκ σε αυτό καθιστά αδύνατη την αλλαγή πορείας», σχολίαζε, εξηγώντας ότι η πολιτική της Κίνας θα αποτύχει να περιορίσει τις μολύνσεις, οδηγώντας σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, που απαιτεί με τη σειρά του πιο αυστηρά lockdown.  

naftemporiki.gr