Skip to main content

Ισπανία: Καταλανοί αυτονομιστές κατηγορούν τη Μαδρίτη για «μαζική» κατασκοπεία

Οι Καταλανοί αυτονομιστές κατηγόρησαν τη Δευτέρα τη Μαδρίτη ότι κατασκοπεύει δεκάδες ηγέτες της εγκαθιστώντας το λογισμικό Pegasus στα κινητά τους τηλέφωνα, μετά τη δημοσίευση έκθεσης καναδικής οργάνωσης που τεκμηριώνει τα υποτιθέμενα γεγονότα.

«Μας έχουν κατασκοπεύσει με μαζικό και παράνομο τρόπο χάρη στο λογισμικό που μπορούν να έχουν μόνο τα κράτη. Πολιτικοί, δικηγόροι και ακτιβιστές, όλα θύματα του βρώμικου πολέμου του ισπανικού κράτους», κατήγγειλε έτσι στο Twitter ο πρώην πρόεδρος της Καταλανής περιφέρειας Κάρλες Πουϊτζντεμόν.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση – που γράφτηκε από το “Citizen Lab”, μια καναδική οργάνωση που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και αναφέρεται από το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό The New Yorker και την ισπανική εφημερίδα El País, κατασκοπεύτηκαν έτσι τουλάχιστον 65 Καταλανοί αυτονομιστές.

Σχεδόν όλες οι παραβιάσεις τηλεφώνου έγιναν μεταξύ 2017 και 2020.

Μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν είναι ο σημερινός περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Πέρε Αραγονές, ο οποίος ήταν ο νούμερο δύο στην περιοχή εκείνη την εποχή, οι πρώην περιφερειακοί πρόεδροι Κιμ Τόρα και Αρτούρ Μας, καθώς και ευρωβουλευτές, μέλη του καταλανικού περιφερειακού κοινοβουλίου και μέλη ανεξάρτητων πολιτών, αλλά και οργανώσεις.

Πηγές: Les Echos, El País