Skip to main content

Παρίσι: «Μετάνιωσα και δεν ανατινάχτηκα», λέει ο τρομοκράτης Σ. Αμπντεσλάμ

Ο βασικός ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, είπε την Τετάρτη σε δικαστήριο ότι αποφάσισε να μην ανατιναχτεί ο ίδιος όπως είχε προγραμματιστεί το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015.

«Μπαίνω σε αυτό το μπαρ στο 18ο διαμέρισμα, παραγγέλνω ένα ποτό, κοιτάζω τους ανθρώπους γύρω μου και λέω, “όχι, δεν πρόκειται να το κάνω”. Τα παράτησα, έφυγα, πήρα το αυτοκίνητο», είπε κατά την τελική ακροαματική διαδικασία της δίκης του.

Ο Αμπντεσλάμ είχε αρνηθεί να μιλήσει στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της ακρόασής του πριν από δύο εβδομάδες, αλλά έσπασε τη σιωπή του την Τετάρτη. «Θα εξηγήσω  γιατί αυτή είναι η τελευταία φορά που μπορώ να το κάνω. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», είπε μετά από διαμαρτυρίες για την στάση του στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμπντεσλάμ είπε ότι του ενημερώθηκε για τα σχέδια για τη Γαλλία από ένα άλλο μέλος της τζιχαντιστικής ομάδας πίσω από τις επιθέσεις, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαάουντ. «Μου είπε να ανατιναχτώ και ήταν σοκ. Σκεφτόμουν να πάω στη Συρία. Δεν ένιωθα έτοιμος», είπε ο Abdeslam.

Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, ο Αμπντεσλάμ εγκατέλειψε το αυτοκίνητο με το οποίο μετέφερε τρεις βομβιστές αυτοκτονίας από το Stade de France. Είπε ότι σε εκείνο το σημείο φορούσε ακόμη τη ζώνη με τα εκρητικά, την οποία πέταξε λίγο μετά.

Ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, γνωστός ως ο «άνθρωπος με το καπέλο» αφού συνελήφθη από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στο αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών λίγα λεπτά πριν από τις επιθέσεις του Μαρτίου 2016, απάντησε επίσης σε ερωτήσεις εισαγγελέων στο Παρίσι. Ο Αμπρίνι και ο Αμπντεσλάμ θα δικαστούν επίσης σε βελγικό ποινικό δικαστήριο το φθινόπωρο για τη συμμετοχή τους στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Αυτή η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον εννέα μήνες.

Το 2015, ένοπλοι στόχευσαν πολλές τοποθεσίες στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας συναυλιών του Bataclan και πολλά μπαρ σε όλο το Παρίσι, σκοτώνοντας 131 άτομα. Ο Αμπντεσλάμ διέφευγε για τέσσερις μήνες πριν συλληφθεί στις 18 Μαρτίου, λίγες μέρες πριν από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Κατηγορείται ότι έπαιξε βασικό ρόλο στις επιθέσεις και κατηγορείται για φόνο, απόπειρα ανθρωποκτονίας και ομηρεία. Αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη εάν κριθεί ένοχος.

naftemporiki.gr