Skip to main content

Τουρκία: Παραπέμπει την υπόθεση Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία

Η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει στη Σαουδική Αραβία την υπόθεση για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

H υπόθεση είχε εκτροχιάσει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο η Τουρκία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, επιδιώκει εδώ και μήνες την προσέγγιση με την Σαουδική Αραβία. 

Σε μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει έντονη κριτική από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και από φίλους και την οικογένεια του πρώην αρθρογράφου της Washington Post, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το αίτημα του εισαγγελέα να κλείσει η υπόθεση και να μεταφερθεί ο φάκελος στο Ριάντ. Το δικαστήριο άρει επίσης εντάλματα σύλληψης και την κόκκινη ειδοποίηση της Interpol για τους υπόπτους, οι οποίοι δεν ήταν παρόντες στη δίκη.

Πριν από την ακρόαση της Πέμπτης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι η μεταφορά της υπόθεσης «θα τερμάτιζε κάθε πιθανότητα δικαιοσύνης» για τον δολοφονημένο δημοσιογράφο. Ο Μάικλ Πέιτζ, αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι θα «ενίσχυε επίσης την προφανή πεποίθηση των αρχών της Σαουδικής Αραβίας ότι μπορούν να ξεφύγουν από τη δολοφονία».

Ο Κασόγκι, ο οποίος ήταν επικριτής του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εθεάθη για τελευταία φορά να εισέρχεται στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018 καθώς προσπαθούσε να λάβει έγγραφα που απαιτούνται για τον επικείμενο γάμο του. Τα λείψανά του δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά οι Τούρκοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στραγγαλίστηκε από μια ομάδα κρούσης που εστάλη από τη Σαουδική Αραβία προτού τεμαχιστεί το σώμα του. 

Για έναν από τους δικηγόρους της μνηστής του Κασόγκι, τον Γκιοκμέν Μπασπιράρ, «η απόφαση αυτή παραπομπής της υπόθεσης αντιβαίνει στον νόμο” και “συνιστά παραβίαση της τουρκικής κυριαρχίας». «Δεν υφίσταται καμία δίωξη στην Σαουδική Αραβία. Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν ήδη κλείσει τη δίκη και αποφασίσει να αθωώσουν πολλούς υπόπτους», υπενθύμισε, διευκρινίζοντας ότι κατέθεσε «προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο της Άγκυρας κατά της απόφασης του υπουργείου».

Για τον Αλί Σεϊλάν επίσης δικηγόρο της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι, η απόφαση αυτή είναι σαν να «πετάς το αρνί στο στόμα του λύκου». 

naftemporiki.gr