Skip to main content

Ουκρανία: Σε ποιες περιοχές «τρέχουν» προκαταρκτικές έρευνες- 4.684 πιθανά εγκλήματα πολέμου

Πάνω από 4.500 πιθανά εγκλήματα πολέμου ερευνούν οι ουκρανικές αρχές, μετά την αποκάλυψη της σφαγής αμάχων στη Μπούτσα που οδήγησε σε παγκόσμια καταδίκη και επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η οποία ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεντίκτοβα, ερευνώνται 4.684 πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Κατά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελία, απαριθμήθηκαν συνολικά 4.468 πιθανά εγκλήματα πολέμου που βρίσκονται υπό έρευνα από χθες, με τον αριθμό να αυξάνεται κατά εκατοντάδες κάθε μέρα. Υπολογίζεται ότι 167 παιδιά έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας, πρόσθεσε η εισαγγελία.

Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης. Ωστόσο, τόνισε η κυρία Ντικάρλο, η οποία εκφράστηκε χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

Η Βερεντίκτοβα περιέγραψε τις προσφάτως απελευθερωμένες πόλεις γύρω από το Κίεβο ως «βασανισθείσες περιοχές από την κόλαση» και δεσμεύτηκε να «τιμωρήσει τους απάνθρωπους που την έστησαν στη γη μας» σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την Μπούτσα την Τρίτη.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει για τη Μπούτσα στη Χάγη», πρόσθεσε.  «Οι εισαγγελείς και οι ανακριτές εξετάζουν ήδη την περιοχή [περιοχή Κιέβου] και τεκμηριώνουν τα εγκλήματα, έτσι ώστε κάθε δράστης αυτών των φρικαλεοτήτων να προσαχθεί στη δικαιοσύνη τόσο στα εθνικά όσο και στα διεθνή δικαστήρια», είπε.

Η εισαγγελία της Ουκρανίας είπε ότι έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Κιέβου, του Χάρκοβου, του Σούμι, του Μικολάιβ, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Συλλέγουμε στοιχεία για τα εθνικά δικαστήρια και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Οι αποδείξεις δεν είναι πλέον μόνο εγκλήματα πολέμου, αλλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και θα αποδείξουμε κάθε γεγονός για να τιμωρήσουμε αυτούς που βασάνισαν, κορόιδευαν και κατέστρεψαν τους Ουκρανούς», τόνισε η Βενεντίκτοβα.

 Η Βενεντίκτοβα σε άλλη δήλωσή της σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν αναφορές ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον «γυναικών και ανδρών, παιδιών και ηλικιωμένων». «Όμως τα θύματα σιωπούν γι’ αυτό. είναι επιλογή τους. Και είναι ξεκάθαρο: φόβος, πόνος, απόγνωση, πλήρης δυσπιστία σε όλους», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στη φρίκη που έλαβε χώρα στη Μπούτσα, είπε: «Η Μπούτσα απελευθερώθηκε από τους κατακτητές, αλλά θα ανακάμπτουμε για πολύ καιρό από τις συνέπειες των φρικαλεοτήτων τους: πολίτες σκοτώθηκαν στους δρόμους, αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, βασανιστές στα υπόγεια», είπε.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr