Skip to main content

Σρι Λάνκα: Παραιτήθηκε ο υπ. Οικονομικών, μια ημέρα μετά τον διορισμό του

O Αλί Σάμπρι παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών της Σρι Λάνκα, μια ημέρα αφότου διορίστηκε στη θέση ως μέρος μιας υπουργικής αναμόρφωσης με στόχο να βοηθήσει την οικονομία της Νότιας Ασίας να βγει από την κρίση.

Το ομόλογο της Σρι Λάνκα που λήγει τον Ιούλιο υποχώρησε περίπου 2% για να διαπραγματευτεί στα 59 σεντς στο δολάριο, ενώ η ρουπία υποχώρησε 0,7% στα 299 ανά δολάριο, συνεχίζοντας την πορεία της ως η χειρότερη στον κόσμο φέτος.

Ο Πρόεδρος Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε πιέζεται πολύ να επιλύσει μια οικονομική κρίση που επηρεάζει πλέον κάθε πτυχή της ζωής στη χώρα. Τη Δευτέρα, ορκίστηκε τον Σάμπρι , ο οποίος αντικατέστησε τον νεότερο αδερφό του Ραγιαπάκσε, Μπασίλ και υποτίθεται ότι ήταν μεταξύ των βασικών αποφάσεων καθώς η χώρα προετοιμάζεται για συνομιλίες διάσωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Σάμπρι θα ήταν μέλος μιας ομάδας που επρόκειτο να επιβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους, κλειδί για την απόκτηση υποστήριξης από το ΔΝΤ. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας , ο οποίος είχε αντιταχθεί στη βοήθεια από το ΔΝΤ, παραιτήθηκε τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση-σοκ έρχεται μετά από δεκάδες βουλευτές της Σρι Λάνκα που ζήτησαν να παραιτηθεί ο Ραγιαπάκσε για κακή διαχείριση της οικονομίας και να καταργηθούν οι σαρωτικές εκτελεστικές του εξουσίες καθώς το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και οι διακοπές ρεύματος που προκάλεσαν διαδηλώσεις στους δρόμους εξελίχθηκε σε πολιτική θύελλα.

Έντεκα κόμματα εντός του κυβερνώντος συνασπισμού δήλωσαν στο κοινοβούλιο την Τρίτη ότι θα λειτουργήσουν ως ανεξάρτητοι βουλευτές , ανεβάζοντας το σύνολο σε 30 μέλη. Άλλοι 12 νομοθέτες από το κόμμα SLPP του προέδρου θα αποστασιοποιηθούν επίσης από την κυβέρνηση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την απλή πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα των 225 εδρών για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg