Skip to main content

Χάος στη Σρι Λάνκα: Βίαια επεισόδια έξω από την προεδρική κατοικία

Η αστυνομία της Σρι Λάνκα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και εκτόξευσε δακρυγόνα σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη τροφίμων, καυσίμων και ρεύματος έξω από το σπίτι του προέδρου.

Διαδηλωτές εισέβαλαν μέσα από οδοφράγματα και κατηγορήθηκαν ότι έβαλαν φωτιά σε λεωφορείο το βράδυ της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε απέδωσε τα γεγονότα σε «εξτρεμιστικά στοιχεία».

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται στη μέση μιας βαθιάς συναλλαγματικής κρίσης που έχει ακρωτηριάσει την οικονομία της. Αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος 13 ωρών, έλλειψη καυσίμων, βασικών ειδών διατροφής και φαρμάκων, η δημόσια οργή έχει φτάσει σε νέο υψηλό.

Η διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Προέδρου ξεκίνησε ειρηνικά, αλλά οι συμμετέχοντες λένε ότι η κατάσταση έγινε βίαιη όταν η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα, κανόνια νερού και επίσης ξυλοκόπησε τους παρευρισκόμενους.

Οι διαδηλωτές αντέδρασαν εναντίον της αστυνομίας πετώντας πέτρες.

Το πρωί της Παρασκευής, η αστυνομία συνέλαβε 45 άτομα, αν και δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες εναντίον τους.

Οι διαδηλώσεις σηματοδοτούν μια τεράστια αλλαγή δημοτικότητας για τον Ραγιαπάκσε,  ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με πλειοψηφία το 2019, υποσχόμενος σταθερότητα.

Οι επικριτές κάνουν λόγο για διαφθορά και νεποτισμό -οι αδελφοί και οι ανιψιοί του κατέχουν πολλά βασικά υπουργικά χαρτοφυλάκια- ως έναν από τους κύριους λόγους για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC