Skip to main content

Ουγγαρία: Άνετη επικράτηση Ορμπάν στις εκλογές της Κυριακής δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είναι έτοιμος να επικρατήσει στις γενικές εκλογές της Κυριακής με άνετη διαφορά, αν και όχι αρκετή για να εξασφαλίσει άλλη μια υπερπλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση.

Το κόμμα του Fidesz έχει 50% υποστήριξη μεταξύ των αποφασισμένων ψηφοφόρων, σε σύγκριση με 40% για μια συμμαχία εξακομματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Median για το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό HVG. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου, είπε η HVG, χωρίς να είναι πιο συγκεκριμένη. Άλλες δημοσκοπήσεις προβλέπουν πιο σφιχτή εκλογική κούρσα.

Στο ουγγρικό κοινοβούλιο των 199 εδρών, το χάσμα των 10 σημείων μπορεί να μεταφραστεί σε 128 έδρες για το Fidesz — λιγότερες από τις 133 που απαιτούνται για μια νομοθετική υπερπλειοψηφία, αν και απαιτούνται 100 για σχηματισμό κυβέρνησης. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης (Ενωμένοι για την Ουγγαρία), ενδέχεται να κερδίσει 71 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Δύο μικρότερα κόμματα βρίσκονται κοντά στο να εκκαθαρίσουν το κατώφλι των ψήφων για να μπουν στο κοινοβούλιο.

Οι εκλογές στην Ουγγαρία επισκιάστηκαν από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία. Ο Ορμπάν βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, προσπαθώντας να δημιουργήσει απόσταση μεταξύ του ίδιου και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις την τελευταία δεκαετία, ενώ προσφέρει περιορισμένη υποστήριξη στην Ουκρανία από την ανησυχία ότι μπορεί να δυσαρεστήσει τον ηγέτη της Ρωσίας.

Η αντιπολίτευση προσπάθησε να χαρακτηρίσει τον Όρμπαν ως το πιόνι του Πούτιν και να περιορίσει τις εκλογές σε επιλογή μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αλλά ο επί τέσσερις θητείες πρωθυπουργός ενίσχυσε την υποστήριξη στο πρόσωπό του με ένα μήνυμα ότι θα κρατούσε την Ουγγαρία έξω από τον πόλεμο.

Εννέα στους 10 ψηφοφόρους του Fidesz πίστευαν ότι το κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές, διπλάσιο από το μερίδιο των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, ανέφερε η HVG, επικαλούμενη τη δημοσκόπηση της Median. Περίπου το 43% των ψηφοφόρων του Fidesz δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν δικαιολογημένη, σε σύγκριση με το 9% των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg