Skip to main content

Ουκρανία: «Παγώνει» η εκκένωση πολιορκημένων πόλεων

Παγώνει τη διαδικασία εκκένωσης υπό πολιορκία πόλεων η Ουκρανία, επικαλούμενη σοβαρούς κινδύνους.  

«Η Ουκρανία δεν σκοπεύει να ανοίξει σήμερα, Δευτέρα, ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις, που βρίσκονται υπό πολιορκία» δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Ιρίνα Βερεστσούκ. 

Η Ουκρανή αξιωματούχος τόνισε πως η απόφαση ελήφθη ύστερα από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, που προειδοποιούν για πιθανές ρωσικές «προκλήσεις» στους διαδρόμους εκκένωσης. 

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν σχεδιαστεί για την απομάκρυνση κατοικίων από τη Μαριούπολη, το Σούμι, πόλεις και χωριά έξω από την πρωτεύουσα του Κιέβου που πολιορκούνται στενά από τους Ρώσους ή και έχουν ήδη παραδοθεί. Ωστόσο έχουν υπάρξει περιπτώσεις που βομβαρδισμοί από Ρώσους έχουν αποτρέψει τις προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων. 

Εν τω μεταξύ δραματική έκκληση για εκκένωση απευθύνει ο δήμαρχος της Μαριούπολης. «Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως» τόνισε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, τονίζοντας πως περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο ίδιος ανέφερε ότι 26 λεωφορεία περίμεναν για να απομακρύνουν πολίτες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευσή τους. «Η Ρωσία παίζει μαζί μας» είπε.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr