Skip to main content

Μήπως Μόσχα και Κίεβο ορίζουν διαφορετικά το «καθεστώς ουδετερότητας»;

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δηλώσει ουδετερότητα, να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δεσμευτεί ότι δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της και το Κίεβο λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγο πριν την έναρξη ενός νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών που θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

Μιλώντας στα ρωσικά, ο Ζελένσκι είπε σε ομάδα Ρώσων ανεξάρτητων δημοσιογράφων την Κυριακή ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να δεχτεί ορισμένα από τα αιτήματα της Μόσχας, υπό τον όρο ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε δημοψήφισμα και τρίτα μέρη θα υποσχεθούν να προστατεύσουν την Ουκρανία.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, το μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας — είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο [ . . . ] ξεκίνησαν τον πόλεμο εξαιτίας αυτού», είπε ο Ζελένσκι, καλλιεργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας πριν τις συνομιλίες.

Όμως ο ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ζακάρι Παϊκίν, υποστηρίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο πιθανότατα έχουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με το τι σημαίνει για την Ουκρανία να είναι ένα ουδέτερο κράτος. «Υπάρχει το ερώτημα εάν η ουδετερότητα σημαίνει ή όχι τη δυνατότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή όχι, έναντι της δυνατότητας να ενταχθεί στην ΕΕ ή όχι», εξήγησε μιλώντας στο Al Jazeera.

«Το κεντρικό θέμα πριν από αυτήν την εισβολή ήταν το καθεστώς της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία λίγο πολύ ρητά επέλεξε να πλαισιώσει την ουδετερότητα κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών τους προηγούμενους μήνες. Αλλά η ένταξη στην ΕΕ είναι εξίσου ένα κομβικό σημείο», είπε.

«Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θέτει ορισμένα προβλήματα για τη Ρωσία, επειδή η ΕΕ είναι περισσότερο ένα δυτικό πολιτικό κατασκεύασμα και η Ρωσία επιμένει ότι η Ουκρανία αποτελεί μέρος του ρωσικού κόσμου και η ΕΕ έχει επίσης κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Αυτό θα ήταν πολύ αντίθετο με την έννοια της ουδετερότητας από την οπτική της Μόσχας», συνέχισε.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr