Skip to main content

Αζόρες: Πανικός λόγω ενδεχόμενης ηφαιστειακής έκρηξης – Ψυχραιμία συνιστά ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα μετέβη σήμερα στη νήσο Σάο Ζόρζε, στις Αζόρες, για να μεταδώσει ένα μήνυμα «γαλήνης και ηρεμίας» στον τοπικό πληθυσμό, μπροστά στον κίνδυνο μιας ηφαιστειακής έκρηξης, έπειτα από σειρά σεισμών μικρού μεγέθους.

«Οι πολίτες πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους», δήλωσε, κατά τη διάρκεια μια σύντομης επίσκεψης στη νήσο, μία από τις εννέα που μετρά το αρχιπέλαγος των Αζορών, το οποίο βρίσκεται στη μέση του βορείου Ατλαντικού, σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική χώρα.

«Δεν υπάρχει λόγος να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση συναγερμού που οι υφιστάμενες συνθήκες δεν δικαιολογούν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του πορτογαλικού κράτους.

Από την έναρξη αυτής της «σεισμικής κρίσης», που ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Κέντρο Σεισμο-Ηφαιστειακής Επιτήρησης των Αζορών κατέγραψε περισσότερες από 14.000 δονήσεις, οι οποίες δεν έχουν προκαλέσει ζημιές.

Περίπου 200 από αυτούς τους σεισμούς έγιναν αισθητοί από τους κατοίκους και ο ισχυρότερος εξ αυτών, που καταγράφηκε στις 19 Μαρτίου, είχε μέγεθος 3,3 βαθμούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP