Skip to main content

Ο Σόιμπλε υπέρ του εμπάργκο ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου

Υπέρ του εμπάργκο ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Γερμανία τάχθηκε  ο πρώην πρόεδρος της Bundestag ,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα είναι σκληρό, αλλά νομίζω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου το συντομότερο δυνατό. Δεν πρέπει να είμαστε πάντα η τροχοπέδη στη δυτική συμμαχία», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag».

Ο Σόιμπλε τόνισε την ανάγκη της ατλαντικής  αλληλεγγύης και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να κάνουμε πίσω αν τα πράγματα είναι άβολα για εμάς…Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ουσιαστικές θυσίες για τον τρόπο ζωής μας, για την ελευθερία μας».

Ο Σόιμπλε, ο οποίος διετέλεσε  επίσης υπουργός Οικονομικών υπό την Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε εν μέρει την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας ενάντια στην κριτική που της ασκείται σήμερα για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας. «Κατά τη διάρκεια της ζωής μου δεν σκέφτηκα ποτέ ότι ήταν δυνατό να μπούμε σε μια τέτοια κρίση με τη Ρωσία», είπε ο 79χρονος Σόιμπλε. «Γι’ αυτό δεν είναι απολύτως δίκαιο να επικρίνουμε τον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανο-ρωσική ενεργειακή εταιρική σχέση».

Λάθος ο Nord Stream 2

Ο Σοίμπλε λέει ότι ήταν λάθος ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ξεκίνησε παρά την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους το 2014. «Δεν έκρυψα ποτέ το γεγονός ότι πίστευα ότι η κατασκευή του αγωγού ήταν λάθος. «Ήταν επίσης λάθος ότι συμφωνήσαμε να πουλήσουμε τις γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Gazprom», πρόσθεσε.
Ο Σόιμπλε θεωρεί πάντως πολύ «απλοϊκή» την κριτική του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον ρόλο των Γερμανών.

«Παρόλα αυτά, το επιχείρημα του Ζελένσκι φαίνεται πολύ απλοϊκό. Για τους Γερμανούς, δεν ήταν μόνο το εμπόριο που έπαιξε ρόλο, αλλά τουλάχιστον εξίσου μια πολιτική πραγματικότητα : Η Ρωσία είναι ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο. Ακόμα κι αν δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα με αυτό, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε ή ακόμα και να απωθήσουμε τη Ρωσία από την Ευρώπη», υποστήριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

naftemporiki.gr 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr