Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί πρέπει να αλλάξει η ρωσική εκστρατεία- Ο κίνδυνος του «αδιεξόδου»

Μετά από τρεις εβδομάδες συγκρούσεων στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις αναδεικνύονται νικήτριες στην πρώτη φάση του πολέμου, υποστηρίζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, εξηγώντας ότι ο ρωσικός στρατός έχει αποτύχει τόσο στο μέτωπο του Κιέβου όσο και στον σκοπό του να απομακρύνει από την εξουσία την υπάρχουσα κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Οι στόχοι της ρωσικής εκστρατείας

Η εκστρατεία των ρωσικών δυνάμεων- αναφέρει η ανάλυση- στόχευε μέσω διάφορων επιχειρήσεων στην κατάληψη του Κιέβου, του Χαρκόβου, της Οδησσού και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων για να μπορέσουν να εκβιάσουν την αλλαγή κυβέρνησης. Αυτή η εκστρατεία έχει κορυφωθεί και έχει αποτύχει, τονίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν περιορισμένη προόδου σε ορισμένα μόνο σημεία στη χώρα, γι αυτό και εκτιμούν ότι είναι πλέον απίθανο να καταφέρουν να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους συνεχίζοντας με την ίδια τακτική. 

Τι πρέπει να κάνει η Ρωσία

Για τους αναλυτές, η Ρωσία πρέπει να τερματίσει την εκστρατεία που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, να αποδεχτεί μια πιθανώς μακρά επιχειρησιακή παύση, να αναπτύξει σχέδιο για μια νέα εκστρατεία, να δημιουργήσει τους πόρους για αυτήν τη νέα εκστρατεία και να την ξεκινήσει όταν έχει εξασφαλίσει τους πόρους και όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Όπως παρατηρούν όμως, ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη υιοθετήσει αυτή την προσέγγιση, και όσο επιμένει να προσκολλάται σε αυτή τόσο θα αποτυγχάνει.

Δεν τους σώζει ούτε η Μαριούπολη

Τονίζουν μάλιστα ότι ούτε καν η κατάληψη της Μαριούπολης δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει αρκετή ρωσική μαχητική δύναμη που να μπορεί να αλλάξει δραματικά το αποτέλεσμα της αρχικής εκστρατείας. 

«Αν οι Ρώσοι είχαν καταλάβει τη Μαριούπολη γρήγορα ή με σχετικά λίγες απώλειες, πιθανότατα θα μπορούσαν να μεταφέρουν αρκετή δύναμη μάχης δυτικά προς τη Ζαπορίζια και τη Ντνίπρο για να απειλήσουν αυτές τις πόλεις. Ωστόσο, η παρατεταμένη πολιορκία της Μαριούπολης αποδυναμώνει σοβαρά τις ρωσικές δυνάμεις σε αυτόν τον άξονα. Ο επιβεβαιωμένος θάνατος του διοικητή της Ρωσικής 150ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων δείχνει πιθανώς το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν οι Ουκρανοί υπερασπιστές σε αυτούς τους σχηματισμούς. Οι μάχες στην ίδια τη Μαριούπολη κοστίζουν στον ρωσικό στρατό χρόνο, πρωτοβουλίες και μαχητική ισχύ. Εάν και όταν η Μαριούπολη πέσει τελικά, οι ρωσικές δυνάμεις που τώρα πολιορκούν, μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρές για να αλλάξει δραματικά την πορεία της εκστρατείας προς τα δυτικά», αναφέρει η ανάλυση του Ινστιτούτου. 

Ο κίνδυνος που δημιουργείται 

Με τις ρωσικές δυνάμεις να επιμένουν στην παρούσα εκστατεία, δημιουργούνται συνθήκες «αδιεξόδου στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας», μια αιματηρή φάση που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Το αδιέξοδο πιθανότατα θα είναι πολύ βίαιο και αιματηρό, ειδικά αν παραταθεί. Η συνθήκη του αδιεξόδου δεν είναι ανακωχή ή κατάπαυση του πυρός. Είναι μια κατάσταση στον πόλεμο κατά την οποία κάθε πλευρά διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις που δεν αλλάζουν ουσιαστικά την κατάσταση του πολέμου. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες και να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες, αναφέρουν οι αναλυτές, δίνοντας το παράδειγμα των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Σομ, Βερντέν και Πασκενταλε)

Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλήξει σε αδιέξοδο, οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν και να επιτίθενται σε ουκρανικές πόλεις, καταστρέφοντάς τις και σκοτώνοντας αμάχους, παρόλο που οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρνουν απώλειες στους Ρώσους επιτιθέμενους και διεξάγουν δικές τους αντεπιθέσεις.

Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να ελπίζουν ότι θα σπάσουν το ηθικό των Ουκρανών να συνεχίσουν να πολεμούν υπό τέτοιες συνθήκες, δείχνοντας την ανικανότητα του Κιέβου να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις ή να σταματήσει τις επιθέσεις τους, ακόμη κι αν οι Ρώσοι δεν μπορούν αποδεδειγμένα να καταλάβουν τις πόλεις της Ουκρανίας.

«Η νίκη της Ουκρανίας στην αρχική ρωσική εκστρατεία μπορεί επομένως να θέσει τις προϋποθέσεις για μια καταστροφική παράταση της σύγκρουσης και μια επικίνδυνη νέα περίοδο που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας και της Δύσης. Η συνεχής και διευρυμένη δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία θα είναι ζωτικής σημασίας για να δούμε την Ουκρανία σε αυτή τη νέα περίοδο», καταλήγει η ανάλυση. 

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr