Skip to main content

Η ΕΕ αναπροσανατολίζει τη στρατηγική ασφάλειας με στόχο τη Ρωσία

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία οδηγεί σε επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας και άμυνας, όπως προκύπτει από το προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ που πρόκειται να συζητηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Tagesschau, στο έγγραφο τονίζεται ότι «ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία». Και προστίθεται :«Αυτές οι επιθετικές και αναθεωρητικές ενέργειες, για τις οποίες η ρωσική κυβέρνηση, μαζί με τη χώρα συνεργό της- Λευκορωσία-φέρει την πλήρη ευθύνη, απειλούν σοβαρά και άμεσα την ευρωπαϊκή τάξη  και την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών».

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ προβαίνει επίσης σε μια σαφή στρατηγική αλλαγή, όπως δείχνουν οι συγκρίσεις με ένα προηγούμενο σχέδιο «στρατηγικής πυξίδας».

Σε μια μακρά διαδικασία, τα κράτη της ΕΕ είχαν ήδη αρχίσει να συντάσσουν το έγγραφο πολιτικής το 2020 με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Ενώ τα προηγούμενα προσχέδια εξακολουθούσαν να επικεντρώνονται σε απειλές όπως η τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή η κλιματική αλλαγή, το νέο έγγραφο σηματοδοτεί τώρα ένα σαφές σημείο καμπής: Το κύριο θέμα τώρα είναι η απειλή που θέτει η Ρωσία.

«Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί σημαντικά η στρατιωτική κινητικότητα των ενόπλων δυνάμεών μας εντός και εκτός της Ένωσης», τονίζεται χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το προσχέδιο, τα κράτη της ΕΕ θέλουν να αυξήσουν την ταχύτητα με την οποία τα στρατεύματά τους είναι έτοιμα  και διαθέσιμη για δράση .

Δύναμη ταχείας επέμβασης

Η ΕΕ θέλει να προσφέρει γρήγορα την υποστήριξή της σε απειλούμενους εταίρους στο μέλλον – για παράδειγμα με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας: Με την αποτελεσματική ανάπτυξη μιας δύναμης ταχείας στρατιωτικής επέμβασης κάτω από μια ευρωπαϊκή ομπρέλα. Πρόκειται για μια ομάδα έως και 5.000 στρατιωτών που, υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να είναι σε θέση να ενεργούν σε καταστάσεις κρίσης – και επίσης να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ διαθέτει ήδη μικρότερα σώματα, τις λεγόμενες «ομάδες μάχης». Ωστόσο, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν γιατί απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Στο μέλλον, ελπίζεται, τουλάχιστον στους κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, ότι αυτές οι δυνάμεις επέμβασης θα αναπτύσσονται πιο εύκολα. «Μια ουσιαστική αλλαγή στην Ομάδα Μάχης της ΕΕ σημαίνει οτι θα πρέπει να γίνει ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο μέσο». Σε όλες τις φάσεις ενός κύκλου σύγκρουσης, η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση «να αντιδρά σε άμεσες απειλές ή να ενεργεί γρήγορα σε μια κατάσταση κρίσης εκτός της Ένωσης».

Επενδύσεις  σε εξοπλιστικά προγράμματα

 Επιπλέον, η ΕΕ προφανώς σχεδιάζει να απλοποιήσει τις επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, εξοπλισμό και οπλικά συστήματα θεωρούνται βασικός τομέας. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η «πρόσβαση στην ιδιωτική χρηματοδότηση» για την αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να «προβληθεί και να διευκολυνθεί». Επιπλέον, η Κομισιόν φέρεται να επεξεργάζεται πρόταση για «κατάργηση του ΦΠΑ» προκειμένου να υποστηρίξει «την κοινή προμήθεια» εξοπλισμών που αναπτύσσονται στην Ε.Ε.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr