Skip to main content

Κορωνοϊός: Τέλος το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ιταλία

Η Ιταλία καταργεί την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, τεστ για τον κορωνοϊό ή βεβαίωσης νόσησης για την είσοδο σε δημόσιους χώρους από την 1η Μαΐου.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντσα ήδη από την 1η Απριλίου θα αρθεί η απαίτηση για τους εξωτερικούς χώρους. Θα καταργηθεί επίσης το σύστημα κινδύνου με χρωματικές βαθμίδες για τις περιφέρειες της χώρας, καθώς και η απαίτηση εμβολιασμού των εργαζομένων ηλικίας 50 ετών και άνω για να πάνε στη δουλειά τους. Ο Σπεράντσα είπε επίσης ότι, από τις 30 Απριλίου, δεν θα απαιτούνται πλέον μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από την έναρξη της πανδημίας πρόκειται να λήξει στις 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια θα καταργηθεί η συμβουλευτική τεχνικο-επιστημονική επιτροπή της χώρας για τον COVID-19. Ο Σπεράντσα είπε ότι στη θέση του το υπουργείο Υγείας θα δημιουργήσει μια επιχειρησιακή μονάδα για τον κορονοϊό.

Οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση «καταργούν σχεδόν όλα τα μέτρα που περιόρισαν τη ζωή μας τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αλλαγές έρχονται ακόμη και όταν οι αριθμοί των κρουσμάτων COVID-19 αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται. Ωστόσο, η πληρότητα και οι θάνατοι στις ΜΕΘ παραμένουν χαμηλά.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ελλάδας, έχουν άρει πρόσφατα τους περιορισμούς για τον COVID-19. Η Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τη λήξη ορισμένων μέτρων δημόσιας υγείας.

Ακόμη και όταν ο Ντράγκι ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών, ο πρωθυπουργός επαίνεσε το σύστημα Green Pass, το οποίο αποκάλεσε «μεγάλη επιτυχία» και το απέδωσε ότι βοήθησε να αποφευχθούν τα οικονομικά καταστροφικά lockdown.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr