Skip to main content

Γιατί η Ουκρανία χρειάζεται αεροπορική άμυνα και όχι ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Ένα μόνιμο αίτημα της ουκρανικής πλευράς είναι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα που βρίσκεται υπό ρωσική επίθεση για τρεις εβδομάδες. Το ΝΑΤΟ αρνείται σταθερά να ενδώσει, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε δραματική κλιμάκωση στον πόλεμο και ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, αφού θα απαιτούσε από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να την επιβάλουν, κάτι που σημαίνει επίθεση κατά οποιουδήποτε ρωσικού αεροσκάφους την παραβιάσει.

Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα απαιτούσε επίσης από το ΝΑΤΟ να χτυπήσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας που βρίσκονται εντός της Ρωσίας για να τα απενεργοποιήσει και να σταματήσουν να επιτίθενται στα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Αρνούμενοι στην Ουκρανία την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, πολλοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το αίτημα αφενός σημαίνει σύγκρουση ΝΑΤΟ- Ρωσίας, αφετέρου δεν εξασφαλίζει στη χώρα ότι θα αποφύγει όλες τις επιθέσεις της Ρωσίας. 

Ένα άλλο πρόβλημα με την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα ήταν η διασφάλιση ότι οι στρατιώτες στο έδαφος, οπλισμένοι με πυραύλους αεράμυνας που παρέχονται από τη Δύση, πρέπει να είναι αρκετά καλά εκπαιδευμένοι ώστε να ξεχωρίζουν τα ουδέτερα αεροπλάνα που περιπολούν από τους αντιπάλους.

Τελικά όμως μήπως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο αεροπορική άμυνα και όχι ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, διερωτώνται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. 

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες αυξάνουν τις προμήθειες συστημάτων αεράμυνας, μια εναλλακτική που οι δυτικοί αξιωματούχοι θερούν ότι είναι όχι μόνο πιο εφικτή αλλά και καλύτερη για τις πιθανότητες της Ουκρανίας στο πεδίο. 

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την Τετάρτη ένα νέο πακέτο προμήθειας όπλων για το Κίεβο που περιλαμβάνει 100 drones καμικάζι και 800 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Παράλληλα, αποστέλλονται πύραυλοι εδάφους-αέρος Starstreak υψηλής ταχύτητας από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα συστήματα από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλους στρατούς της ΕΕ.  Οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε διαπραγματεύσεις με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για την προμήθεια των σοβιετικών συστημάτων αεράμυνας S-300 για την αναπλήρωση των αποθεμάτων της Ουκρανίας.

«Το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την αεροπορική τους υπεροχή είναι σε άμεση συνάρτηση με την  αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αεράμυνας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Από ουκρανική σκοπιά, η λίστα με τα πράγματα που ζητούν. . . είναι πολύ συγκεκριμένοι: χρειάζονται πυρομαχικά αεράμυνας», συνέχισε. 

Η συζήτηση για το ποια επιλογή είναι καλύτερη, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή η ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, έχει υπογραμμίσει ότι η μάχη για τον έλεγχο των ουρανών είναι κρίσιμη για την έκβαση της σύγκρουσης, σημειώνουν οι αναλυτές. 

Ευρωπαίος στρατιωτικός αξιωματούχος από την περιοχή της Βαλτικής δήλωσε στους FT ότι οι επόμενες ημέρες είναι μια κρίσιμη συγκυρία για την Ουκρανία, η οποία είχε επείγουσα ανάγκη ανεφοδιασμού για τα συστήματα αεράμυνας της. Οι εκκλήσεις για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι περισσότερο ένα διαπραγματευτικό χαρτί παρά μια σοβαρή σκέψη στο Κίεβο, είπε, προσθέτοντας: «Αυτό που χρειάζονται, και αυτό που ξέρουν ότι χρειάζονται, είναι πιο σοβαρά συστήματα αεράμυνας».

Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει προσεκτικά τις αντιαεροπορικές της προμήθεις που σχεδιάστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση. Όμως έχουν μειωθεί οι άμυνές της.  Από τους 350 S-300 που κατείχε στην αρχή της σύγκρουσης, ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει τους 123.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr