Skip to main content

ΥΠΕΞ Γαλλίας: Η Ρωσία προσποιείται ότι διαπραγματεύεται

Επικρίσεις κατά της Ρωσίας διατύπωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν, κατηγορώντας τη Μόσχα πως «προσποιείται ότι διαπραγματεύεται» μια εκεχειρία με την Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να αφήνει «τα όπλα να μιλούν».

«Η Ρωσία έχει επιλέξει να αφήσει τα όπλα να μιλούν» και «αρνείται προς το παρόν» την εκεχειρία, τόνισε ο Λεντριάν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, επισημαίνοντας «τον μαξιμαλισμό των απαιτήσεών της», «την επιθυμία της να παραδοθεί η Ουκρανία» και «τη χρησιμοποίηση της πολιορκίας ως πολεμικής τακτικής».

Αντίθετα ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι η Ουκρανία συμπεριφέρεται «με υπευθυνότητα και είναι ανοικτή στις συνομιλίες».

Από την πλευρά τους οι Δυτικοί έχουν υιοθετήσει μια λογική «αυστηροποίησης των κυρώσεων μέχρι ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποφασίσει ότι το τίμημα που θα πληρώσει για τη συνέχιση της σύγκρουσης είναι τόσο αυξημένο που είναι προτιμότερο να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία και να ξεκινήσει μια πραγματική διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο Λεντριάν.

Εκτίμησε παράλληλα ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει «χημικά ή βιολογικά όπλα» στην Ουκρανία, αυτό «θα αποτελούσε μια απαράδεκτη κλιμάκωση και θα προκαλούσε την επιβολή μαζικών και ριζοσπαστικών κυρώσεων, χωρίς ταμπού» εναντίον της Μόσχας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr