Skip to main content

Μήπως μπλοφάρει ο Πούτιν;

Την τελευταία περίοδο, η Ρωσία αποσύρει ολοένα και περισσότερες δυνάμεις από τις διεθνείς της βάσεις και αναδιατάσσει μονάδες που είχαν πληγεί νωρίς στην εισβολή στην Ουκρανία για να καλύψει το κενό των απωλειών, οι οποίες σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους είναι πάνω 7.000 από την αρχή της εισβολής του στην Ουκρανία- οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο 13.500 και η Ρωσία για 498. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, η Ρωσία αναπτύσσει δυνάμεις από την Αρμενία και τη Νότια Οσετία (Γεωργία) και συγκεντρώνει νέες τακτικές ομάδες τάγματος  από ό,τι απέμεινε από τις μονάδες που χάθηκαν νωρίς στην εισβολή. 

Την Τετάρτη, ρωσικές δυνάμεις καταγράφηκαν να φεύγουν από το κατεχόμενο έδαφος της Οσετίας στη Γεωργία και να κατευθύνονται προς το ουκρανικό μέτωπο. Η Ρωσία έχει ήδη αποσύρει δυνάμεις από τη βάση της στην Αρμενία και πιθανότατα θα αναδιατάξει σύντομα δυνάμεις από τη βάση της στο Τατζικιστάν.

Το βίντεο με τις δυνάμεις από την Οσετία δημοσιεύτηκε πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι μετά από τρεις εβδομάδες σφοδρών μαχών, η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία φέρνοντας νέα στρατεύματα από άλλες περιοχές. Ήδη άλλωστε έχει ανακοινώσει ότι στις μάχες θα πέσουν «εθελοντές» από τη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις στο πεδίο ενισχύονται από Τσετσένους μαχητές. Στο συμπέρασμα αυτό προσθέτει επίσης η είδηση ότι η Ιαπωνία έχει εντοπίσει ρωσικά πολεμικά πλοία που πιθανώς κατευθύνονται προς την Ουκρανία

Κάποιοι μεταφράζουν αυτή την κινητικότητα ως σημάδι της αποτυχημένης επίθεσης της Ρωσίας. Ωστόσο, δημιουργείται επίσης το ερώτημα σχετικά με το εάν ο τρέχων κύκλος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι τελικά ένα τέχνασμα της Ρωσίας για να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις της και να κερδίσει χρόνο μέχρι να φθάσουν οι ενισχύσεις.

Ακόμη και πριν από την εισβολή, αρκετοί υποστήριζαν ότι η Ρωσία δεν είχε τις δυνάμεις που χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει την αντίσταση και να επιβληθεί στο ουκρανικό έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, πριν από την εισβολή υπολογιζόταν ότι η Ρωσία θα χρειαζόταν 600.000 στρατιώτες για να καταλάβει και να κρατήσει ολόκληρη την Ουκρανία. Η Ρωσία εισέβαλε με 150.000-190.000 στρατεύματα, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από την εισβολή. 

Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός θανάτων και τραυματισμών, η ισχυρή αρχική δύναμη εισβολής της Ρωσίας έχει δυσκολευτεί μέχρι στιγμής να διατηρήσει τις γραμμές ανεφοδιασμού, να περικυκλώσει και στη συνέχεια να καταλάβει μεγάλες πόλεις. Οι προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξουν δυνάμεις από την Αρμενία, τα κράτη μέλη της στη Γεωργία και τις εφεδρικές μονάδες στην Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια δεν θα παράσχουν στις ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο τη μαχητική ισχύ που απαιτείται για την ολοκλήρωση της περικύκλωσης της πόλης στο άμεσο μέλλον, εκτιμούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.  Πλέον το ερώτημα είναι αν η Μόσχα διαθέτει τα στρατεύματα που χρειάζεται για να καταλάβει το έδαφος που αναζητά, σχολιάζουν οι Fiancial Times. 

«Οι Ρώσοι έχουν απελπιστική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε ο ερευνητής στο Royal United Services Institute, Τζακ Γουότλινγκ. «Έχουν προχωρήσει κατά μήκος πολλών αξόνων και μοίρασαν τις δυνάμεις τους. Αν λειτουργούσαν με έντονο ρυθμό και είχαν καταφέρει να κάνουν αυτό που είχαν σκοπό, τότε θα ήταν λογικό, αλλά δεδομένου του χαμηλού κινήτρου των στρατευμάτων αυτό που στην πραγματικότητα κατάφεραν να κάνουν είναι να βυθιστούν σε πολλές, ανεξάρτητες αστικές μάχες — και σε καθεμία από αυτές τους λείπει η μάζα για να καταλάβουν τις πόλεις που πολιορκούν με επίθεση», εξήγησε. 

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr