Skip to main content

Γιατί οι Ρώσοι καταφεύγουν στο Ουζμπεκιστάν

Για χρόνια, οι Ουζμπέκοι ταξίδευαν στη Ρωσία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η τάση έχει αντιστραφεί. Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Ρώσοι πολίτες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Al Jazeera, καταφεύγουν στο Ουζμπεκιστάν, τη Γεωργία την Αρμενία, την Τουρκία, ακόμη και σε σκανδιναβικά κράτη όπως η Φινλανδία.

Περίπου 25.000 βρίσκονται στη Γεωργία, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι έχουν επιλέξει το Ουζμπεκιστάν. Όμως, σύμφωνα με τους ντόπιους, χιλιάδες Ρώσοι έχουν εμφανιστεί στους δρόμους της πρωτεύουσας Τασκένδης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και σε μικρότερες πόλεις. 

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι περισσότεροι είναι Ρώσοι που προέρχονται από εξειδικευμένα επαγγέλματα υψηλής ποιότητας ή από τη φιλελεύθερη δημιουργική τάξη, στελέχη δηλαδή που λείπουν σε μεγάλο βαθμό από το Ουζμπεκιστάν.

«Η πλειοψηφία των νεοφερμένων είναι ενάντια στην πολιτική της Ρωσίας, απ’ όσο μπορώ να πω. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο. Προσπαθούν να ξεφύγουν από τη στράτευση και θέλουν μια πιο άνετη, ειρηνική ζωή», σχολίασε η Sabina Suleymanoglu του 139 Documentary Centre, ένα πολιτιστικό κέντρο στην Τασκένδη που βοηθάει τους νεοφερμένους.

Το να ξεφύγει από την στράτευση ήταν ο λόγος που ο Jonibek, ένας 29χρονος διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού από τη Μόσχα, έφυγε από τη Ρωσία.  «Ακολουθώ τα κανάλια στο telegram της Ουκρανίας και βλέπω ότι ο στρατός μας δεν κερδίζει, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα γίνει γενική κινητοποίηση. Είναι καλύτερα να φύγεις τώρα παρά να μετανιώσεις αργότερα», είπε στο Al Jazeera.

«Το να πεθαίνεις για αρχές που δεν καταλαβαίνεις είναι ανόητο. Καταλαβαίνω ότι οι Ουκρανοί πεθαίνουν για την πατρίδα τους, αλλά εμείς; Δεν μετανιώνω, βλέπω πού πηγαίνει ολόκληρη η οικονομία, σύντομα δεν θα υπάρχει ζήτηση, θα υπάρξει υποτίμηση του ρουβλίου και όλα θα καταρρεύσουν», πρόσθεσε. 

Ο Αλί, ένας άλλος Ρώσος που διέφυγε στο Ουζμπεκιστάν, στην πόλη Μπουχάρα, εξηγεί γιατί έφυγε. «Έφυγα όταν άκουσα φήμες για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Ρωσία και το κλείσιμο των συνόρων. Πήρα το φθηνότερο εισιτήριο και έτυχε να είναι για την Μπουχάρα», είπε.  «Όποιος γνωρίζει ιστορία και έχει καρδιά δεν μπορεί να συμφωνήσει με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Καταλαβαίνουμε τι έγκλημα είναι στον 21ο αιώνα να επιτίθεται κανείς σε μια χώρα που δεν σχεδίαζε να σου επιτεθεί», συνέχισε.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας είναι υπέρ του πολέμου, όλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν Ναζί ή εγκληματίες στην Ουκρανία. Αντιμετωπίσαμε μια απόλυτα αρνητική αντίδραση για την ελευθερία και όλα αυτά θα μετατραπούν σε οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή σύντομα», κατέληξε. 

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr