Skip to main content

Υεμένη: Απελευθερώθηκαν 2 Αμερικανίδες που κρατούνταν από τους Χούθι

Δύο Αμερικανίδες που “κρατούνταν” στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, από τους σιίτες αντάρτες Χούθι, “απελευθερώθηκαν” και απομακρύνθηκαν από τη χώρα έπειτα από μια κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε σήμερα Σαουδάραβας αξιωματούχος.

“Στη διάρκεια επίσκεψης στην οικογένειά τους στη Σανάα οι δύο Αμερικανίδες υπήκοοι έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης και τους επιβλήθηκαν περιορισμοί στις μετακινήσεις, (…) κατασχέθηκαν τα διαβατήριά τους”, δήλωσε ο Τούρκι αλ Μάλκι εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας.

Οι δύο νεαρές γυναίκες “που κρατούνταν απελευθερώθηκαν, απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν από τη Σανάα (…) στη μεταβατική πρωτεύουσα Άντεν και αργότερα στο Ριάντ”, πρόσθεσε.

Ο αλ Μάλκι επεσήμανε ότι οι δύο γυναίκες απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο μιας “κοινής επιχείρησης του βασιλείου και των ΗΠΑ” χωρίς να διευκρινίσει πότε πραγματοποιήθηκε αυτή.

Εξάλλου δεν διευκρινίστηκε ούτε η ηλικία των δύο γυναικών ούτε για πόσο διάστημα κρατήθηκαν.

Στο Ριάντ οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν με Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι κατέλαβαν την Σανάα και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης το 2014. Η κυβέρνηση της χώρας κατέφυγε στο Άντεν, τη μεγάλη πόλη της νότιας Υεμένης.

Από το 2015 ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επεμβαίνει στη χώρα στηρίζοντας την κυβέρνηση της Υεμένης.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters