Skip to main content

Ουκρανία: «Οι οιωνοί για τη Δύση δεν είναι καλοί»

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του δημοσιογράφου Μάρτιν Γουλφ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση του πολέμου από τη Δύση.

«Οι οιωνοί για την επιτυχία δεν είναι καλοί», αναφέρει ο Γουλφ σε άρθρο του, προειδοποιώντας ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις αυστηρές δυτικές κυρώσεις, θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη λήψη πιο ριψοκίνδυνων αποφάσεων. «Ο Πούτιν μπορεί να πάρει μεγαλύτερα ρίσκα, όπως όπλα μαζικής καταστροφής και να στοχεύσει σε όλη τη Δύση», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Είναι επίσης πιθανό ότι η επιτυχής υποστήριξη για την ουκρανική αντίσταση, σε συνδυασμό με κυρώσεις που επιφέρουν τεράστιο κόστος στους Ρώσους, χωρίς να τερματίσουν το καθεστώς Πούτιν, μπορεί να κάνουν τον Ρώσο πρόεδρο πρόθυμο να αναλάβει ακόμη πιο απεγνωσμένα ρίσκα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και την καταφυγή στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον ουκρανικών ή άλλων στόχων δυτικότερα.»

«Τώρα, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τον αγώνα της Ουκρανίας για επιβίωση, χωρίς να αναλάβουμε αυτό που φαίνεται υπερβολικό και πιθανόν μάταιο κίνδυνο της άμεσης εισβολής των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Πρέπει να ενισχύσουμε τις κυρώσεις, αν και μπορεί να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας χωρίς να αλλάξουν την πολιτική ή το καθεστώς της», υπογραμμίζει.

Ο Γουλφ θεωρεί πως πέρα από κάθε αμφιβολία, οι κυρώσεις που έχει εφαρμόσει η Δύση είναι ισχυρές. Ο Πούτιν τις χαρακτήρισε ακόμη και «με πράξη πολέμου». Η Ρωσία έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και περισσότερα από τα μισά συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν αχρηστευτεί. Οι δυτικές επιχειρήσεις φοβούνται να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία, για λόγους φήμης και προληπτικής εποπτείας.

Ένα μεγάλο ερώτημα που θέτει ο Γουλφ είναι πόσο καλά ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή προσαρμογή. Μια ανάλυση του Bruegel καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «θα πρέπει να είναι δυνατή η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου ήδη για τον επόμενο χειμώνα χωρίς να καταστραφεί η οικονομική δραστηριότητα, να παγώσουν οι άνθρωποι ή να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», αν και αυτό θα απαιτούσε αποφασιστική προσπάθεια.

Ο Ρικάρντο Οσμάν του Χάρβαρντ προτείνει μια τακτοποιημένη εναλλακτική: έναν φόρο 90% στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας. Δεδομένου ότι η ελαστικότητα προσφοράς είναι χαμηλή, υποστηρίζει, το κόστος θα έπεφτε στους Ρώσους παραγωγούς, όχι στους δυτικούς καταναλωτές, και έτσι τα ενοίκια σπανιότητας θα μεταφερθούν επίσης στους τελευταίους. Με τους εισαγωγικούς φόρους, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει ακόμη και να πέσουν.

Πρέπει να δηλώσουμε, λέει ο Γουλφ, ότι ο πόλεμος μας δεν είναι με τον ρωσικό λαό, αν και μπορεί να μην μας συγχωρήσουν για τον πόνο που τους προκαλούμε. Θα πρέπει να ζητήσουμε από την Κίνα και την Ινδία να πείσουν τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμό του, αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι πολύ πιθανό να αποτύχει.

naftemporiki.gr