Skip to main content

Μπλίνκεν: «Ιερή» η δέσμευση των ΗΠΑ στο αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο του ΝΑΤΟ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαίωσε τη Λιθουανία ότι έχει την προστασία του ΝΑΤΟ και την αμερικανική υποστήριξη καθώς ξεκίνησε μια αστραπιαία επίσκεψη στα τρία κράτη της Βαλτικής. 

Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ και ο Μπλίνκεν στοχεύει να τις διαβεβαιώσει για την ασφάλειά τους σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις. 

«Ενισχύουμε την κοινή μας άμυνα, έτσι ώστε εμείς και οι σύμμαχοί μας να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε ο Μπλίνκεν τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο του ΝΑΤΟ είναι «ιερή».  «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ εάν δεχθεί επίθεση», είπε. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ετοιμότητά μας, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας», συνέχισε. 

Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε την περιοδεία του στις χώρες της Βαλτικής από το Βίλνιους, όπου η λιθουανική υποστήριξη για την αντίσταση της Ουκρανίας στη ρωσική εισβολή είναι εμφανής, καθώς τα σημάδια αλληλεγγύης με τους Ουκρανούς είναι διακριτά σε πολλές επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και λεωφορεία.

«Δυστυχώς, η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής προκαλεί μεγάλη ανησυχία για όλους εμάς και σε όλο τον κόσμο», είπε στον Μπλίνκεν ο Λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα. «Η απερίσκεπτη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ασφάλεια της συμμαχίας μας», πρόσθεσε.

Ο Ναουσένταείπε ότι μια πολιτική αποτροπής δεν είναι πλέον αρκετή και ότι πλέον χρειάζεται «μπροστινή άμυνα». Προέβλεψε επίσης ότι «ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία αν δεν τον σταματήσουν».

«Είναι συλλογικό μας καθήκον ως έθνος να βοηθήσουμε όλους τους Ουκρανούς με όλα τα διαθέσιμα μέσα», είπε ο Ναουσέντα. «Λέγοντας όλα, εννοώ, πράγματι όλα σημαίνουν όλα, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιλογή είναι στα χέρια μας».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr