Skip to main content

Γερμανικό δίκτυο: Να πώς μεταφέρονται τα δυτικά όπλα στην Ουκρανία

Ακόμα κι αν καμία δυτική χώρα δεν εμπλέκεται επίσημα στις μάχες, υπάρχει υποστήριξη για την Ουκρανία – με τη μορφή παραδόσεων όπλων, μεταδίδει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

«Κατά μέσο όρο, προσγειώνονται 14 μεγάλα αεροσκάφη την ημέρα από περίπου 20 δυτικές χώρες που έχουν υποσχεθεί βοήθεια στον ουκρανικό στρατό. Η στρατιωτική βοήθεια παραδίδεται σε μυστική τοποθεσία, κοντά στην Ουκρανία, γρήγορα και διακριτικά», αναφέρει το n-tv

Ο αρχηγός του επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλει, επιθεώρησε τον χώρο την Παρασκευή, η τοποθεσία του οποίου κρατείται μυστική για λόγους ασφαλείας. Συμμετέχουν 22 χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για τον συντονισμό.  

Οι λίγοι δημοσιογράφοι που είχαν τη δυνατότητα να συνοδεύσουν τον υψηλόβαθμο Αμερικανό στρατιωτικό κατά την επίσκεψή του παρακολούθησαν τη εκφόρτωση περίπου 100 αντιαρματικών πυραύλων Javelin που επρόκειτο να μεταφερθούν στα ουκρανικά σύνορα.

«Άντρες με πολιτικά ρούχα μεταφέρουν παλέτες με βλήματα τυλιγμένες σε πλαστικό, σε περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα.
Τα όπλα δεν μένουν για πολύ στο αεροδρόμιο. Φορτώνονται αμέσως σε οχήματα χωρίς διακριτικά και μεταφέρονται στην Ουκρανία μέσω ξηράς.

Η δράση συντονίζεται από στρατιώτες και πολίτες, κυρίως από χώρες του ΝΑΤΟ, που θέλουν να στηρίξουν την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ρωσικό στρατό. Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρείχαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία πέρυσι, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύουν επίσης αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, τεθωρακισμένα οχήματα, καύσιμα, πυρομαχικά και τουφέκια.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει περισσότερα από τα δύο τρίτα των όπλων που υποσχέθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, η οποία τα χρησιμοποίησε «αποτελεσματικά» για να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr.