Skip to main content

Ζελένσκι: Οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί, λέγοντας ότι η χώρα του θα θριαμβεύσει επί των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως είπε, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το Κίεβο και «σημεία-κλειδιά γύρω από την πόλη».

Είπε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα κερδίσουν και επέκρινε την παραπληροφόρηση. «Σταματήστε αυτούς που λένε ψέματα, ή προσπαθούν να σας πουν ψέματα ή μας λένε ψέματα. Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί, παγκοσμίως ως άνθρωποι», σημείωσε. 

«Ο στρατός μας, η εθνική μας φρουρά, η εθνική μας αστυνομία, η άμυνα του εδάφους μας, η ειδική υπηρεσία, οι υπήκοοι της Ουκρανίας, παρακαλώ συνεχίστε. Θα νικήσουμε. Δόξα στην Ουκρανία», είπε επίσης. 

Κάλεσε ακόμη τους πολίτες τους Ρώσους να πείσουν τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο και υπογράμμισε πως «αποκρούσαμε το ρωσικό σχέδιο». 

Αναφερόμενος στην ουκρανική άμυνα είπε ότι οι δυνάμεις αναστέλλουν επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. «Γνωρίζουμε ότι υπερασπιζόμαστε τη γη μας και το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές περιοχές ελέγχονται από τον στρατό μας», είπε χαρακτηριστικά, και συνένισε: «Οι κατακτητές ήθελαν να στήσουν την μαριονέτα τους στην πρωτεύουσά μας. Δεν τα κατάφεραν. Στους δρόμους μας, γινόταν ένας σωστός αγώνας. Ο εχθρός χρησιμοποιούσε όλα του τα όπλα, πυροβολικό, αλεξιπτωτιστές, όλα του τα όπλα. Χτυπούν κατοικημένες περιοχές, προσπαθούν να καταστρέψουν τις ενεργειακές υποδομές και όλοι πρέπει να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτή την κατοχή».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι μετά από συζητήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες, πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέρος της ΕΕ και οι πολίτες της πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα. «Ο ουκρανικός λαός αξίζει να γίνει μέλος της ΕΕ. Και αυτό θα ήταν ένα σήμα της υποστήριξής σας στην Ουκρανία. Αυτή η συζήτηση πρέπει να κλείσει», δήλωσε. 

«Το συζητήσαμε σήμερα με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Όλος ο εξοπλισμός και η αμυντική στρατιωτική βοήθεια έρχοναι στην Ουκρανία και συνεχίζονται οι εργασίες για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το Swift. Ελπίζω ότι η Ουγγαρία θα αναγκαστεί να υποστηρίξει αυτή την απόφαση», συνέχισε. 

Ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης τους πολίτες που μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα, να το κάνουν: «… παντού ο εχθρός σκοτώνει τον λαό μας, οι ένοπλες δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν να καταστρέψει τον εχθρό».  «Αυτές οι πόλεις και οι κωμοπόλεις που δέχονται επίθεση από αέρος αντέχουν, μπράβο. Εάν μπορείτε να καταστρέψετε τους κατακτητές, κάντε το. Όλοι όσοι μπορούν να επιστρέψουν στην Ουκρανία, παρακαλώ, επιστρέψτε», είπε χαρακτηριστικά. 

«Θα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία μας. Όλοι όσοι μπορούν να το υπερασπιστούν στο εξωτερικό, να το κάνουν άμεσα ενωμένοι. Κάθε φίλος της Ουκρανίας που θέλει να συμμετάσχει στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τη χώρα, παρακαλώ ελάτε, θα σας δώσουμε όπλα. Θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα πώς μπορεί να γίνει αυτό. Όλοι όσοι υπερασπίζονται την Ουκρανία είναι ήρωες», σημείωσε, κάνοντας παράλληλα έκκλησε προς τον ρωσικό λαό να βοηθήσει να σταματήσει ο πόλεμος ασκώντας πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνησή του.  

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr