Skip to main content

Τουρκία: Από τι εξαρτάται το «μπλόκο» του ρωσικού ναυτικού από τη Μεσόγειο

Η Τουρκία θα μπορούσε να εμποδίσει το ρωσικό ναυτικό να χρησιμοποιεί τις δύο βασικές πλωτές οδούς, εφόσον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ισοδυναμεί με πόλεμο. Μια τέτοια κίνηση από την τουρκική πλευρά που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια από τη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, πάντα εφάρμοζε «χωρίς δισταγμό» τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 που διέπει τη χρήση των στενών που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα. Η συνθήκη, η οποία θέτει την Τουρκία υπεύθυνη για την επιτήρηση των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, λέει ότι τα πολεμικά πλοία που ανήκουν σε κράτη που βρίσκονται σε πόλεμο δεν πρέπει -με εξαίρεση ορισμένες εξαιρέσεις- να περνούν από αυτά τα κανάλια.

«Οι ειδικοί μας εργάζονται για το εάν υπάρχει ή όχι κατάσταση πολέμου», είπε ο Τσαβούσογλου. «Εάν δεχθούμε ότι υπάρχει κατάσταση πολέμου, αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει», πρόσθσε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι, εάν η Τουρκία έκλεινε τα στενά για το ρωσικό ναυτικό, τα σκάφη της Μόσχας θα εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιούν τις δύο πλωτές οδούς για να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως ορίζεται στη συνθήκη.

Οι αναλυτές λένε ότι αυτό θα σήμαινε ότι τα ρωσικά πλοία από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας θα μπορούσαν να εισέλθουν στον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια – αλλά εκείνα από τους άλλους στόλους της, όπως ο στόλος της Βαλτικής και του Ειρηνικού, δεν θα μπορούσαν.

Η Ουκρανία ζήτησε επίσημα από την Τουρκία να κλείσει τα στενά την Τετάρτη, αφού η Μόσχα εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση στη γείτονά της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr