Skip to main content

Ρωσικές δυνάμεις έναντι Ουκρανικών: Τα αριθμητικά δεδομένα

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι σαφέστατα πολύ ισχυρότερες από τις ουκρανικές σε αριθμό στρατιωτών από τις ουκρανικές. Ωστόσο ο στρατός της Ουκρανίας είναι σήμερα  πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος σε σχέση με το 2014. Η μάχη προβλέπεται σκληρή και δεν αποκλείεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Το Reuters παρουσιάζει κάποια αριθμητικά δεδομένα: 

Τριπλάσιες οι ρωσικές δυνάμεις 

Η Ρωσία είχε φροντίσει να συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ έχει ανεπτυγμένα στρατεύματα και στη Λευκορωσία. Ο ρωσικός στρατός έχει μόνιμο προσωπικό 280.000 ανδρών, ενώ το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της Ρωαίας αριθμεί 900.000. Διαθέτει επίσης 2.840 τανκς – αριθμό υπερτριπλάσιο σε σχέση με την Ουκρανία.

Δεκαπλάσιες οι αμυντικές δαπάνες του Πούτιν 

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας φτάνουν στους 361.000 άνδρες. Αν και η Ουκρανία τριπλασίασε τις αμυντικές της δαπάνες από το 2010 έως το 2020, αυτές δεν υπερβαίνουν τα 4,3 δισ. δολάρια. Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 1/10 των αμυντικών δαπανών της Ρωσίας. 

Πόσο έμπειροι είναι οι Ουκρανοί στρατιώτες 

Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο ουσιαστικά από το 2014 στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Πέρα από τον στρατό της η χώρα έχει και εθελοντικές δυνάμεις άμυνας, που σύμφωνα με το Reuters προσεγγίζουν τους 900.000 άνδρες. Οι Ουκρανοί άνδρες λαμβάνουν όλοι βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Επομένως η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ουσιαστική αντίσταση, παρά την στρατωτική υπεροχή της. 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr