Skip to main content

Ουκρανία: Προωθείται νόμος για να φέρουν όπλα οι πολίτες- Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας προωθεί προς ψήφιση νόμο που θα επιτρέπει στους πολίτες να φέρουν όπλα τα οποία θα χρησιμοποιούν ως μέσο αυτοάμυνας.

«Η υιοθέτηση αυτού του νόμου είναι πλήρως προς το συμφέρον του κράτους και της κοινωνίας», ανέφεραν σε σημείωμα οι συντάκτες του σχεδίου νόμου, προσθέτοντας ότι ο νόμος είναι απαραίτητος λόγω «υφιστάμενων απειλών και κινδύνων για τους πολίτες της Ουκρανίας». 

Παράλληλα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ζήτησε από το κοινοβούλιο να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την Ουκρανία, εκτός από τις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, τις περιοχές που αναγνώρισε ως ανεξάρτητες η Ρωσία και χαρακτηρίζονται ως εμπόλεμη ζώνη.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε από τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας Ολέκσι Ντανίλοφ την Τετάρτη, επιτρέπει την εφαρμογή περιορισμών από ειδικές επιτροπές που αποτελούνται από την κεντρική κυβέρνηση και τις περιφερειακές αρχές. Οι περιορισμοί στις κινήσεις των πολιτών, στις μαζικές συγκεντρώσεις και τα μέσα ενημέρωσης απαιτούν την έγκριση του κοινοβουλίου της Ουκρανίας.  Όπως είπε ο Ντανίλοφ, επί του παρόντος δεν αναμένεται να επιβληθούν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και θα επιβληθούν μόνο σε περίπτωση αυξημένης ρωσικής επιθετικότητας.  Εξήγησε επίσης ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν «την ενίσχυση της ασφάλειας σε δημόσιους χώρους και τοποθεσίες που είναι κρίσιμες για το κοινό». 

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν, σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, με βαθμονομημένο τρόπο, με αυστηρότερους περιορισμούς και επιθεωρήσεις στις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και στην κατεχόμενη Κριμαία και στις αποσχισθείσες ανατολικές περιοχές.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει αρχικά 30 ημέρες, με την έγκριση του κοινοβουλίου να έρχεται ήδη από την Τετάρτη, είπε ο Ντανίλοφ.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα κάλεσε τους πρώτους 36.000 στρατιωτικούς εφέδρους, αν και προς το παρόν πάντως δεν έχει ανακοινωθεί κάποια απόφαση για ενική επιστράτευση. Η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Η χώρα έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο βετεράνους με εμπειρία στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά, επομένως δυνητικά έχει ακόμα μια μεγάλη δεξαμενή μαχητών που θα μπορούσε να καλέσει.

Η αναγνώριση από τη Ρωσία των περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς και η διαρκής στρατιωτική παρουσία της στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει μια κρίση ασφαλείας για τη Δύση. Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κατηγορούν την κυβέρνηση της Μόσχας για υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε επίσης όλους τους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι οι πληροφορίες τους εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.  Η Μόσχα εξακολουθεί να αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια. 

naftemporiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο naftemporiki.gr