Skip to main content

Η Μελίντα Γκέιτς παίρνει «διαζύγιο» και από το φιλανθρωπικό ίδρυμα του ιδρυτή της Microsoft

Όταν πέρυσι ανακοινώθηκε το πολύκροτο διαζύγιο του Μπιλ Γκέιτς με την σύζυγο του Μελίντα μετά από 27 έτη γάμου και τρία παιδιά το ζευγάρι είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στο κοινό ίδρυμα που έχουν δημιουργήσει. Το ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς θεωρείται το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο αφού έχει κεφάλαια δεκάδων δισ. δολαρίων τα οποία προέρχονται από συνεχείς χρηματοδοτήσεις του Μπιλ Γκέιτς αλλά και άλλων μεγιστάνων όπως ο Γουόρεν Μπάφετ. Το ίδρυμα δραστηριοποιείται κυρίως σε προγράμματα ανάπτυξης νέων θεραπειών και εμβολίων για ασθένειες που εξοντώνουν εκατ. ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

H Wall Street Journal επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές από το περιβάλλον της Μελίντα Γκέιτς αναφέρει ότι εκείνη έχει αποφασίσει να αποσυρθεί διακριτικά από το ίδρυμα που δημιούργησε με τον πρώην σύζυγο της και να ξεκινήσει δική της ανεξάρτητη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Μελίντα που έχει προσθέσει στο ονοματεπώνυμο της και το πατρικό της όνομα, Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, έχει αποφασίσει να μην προσφέρει στο ίδρυμα χρήματα από την προσωπική της περιουσία η οποία μετά το διαζύγιο και τους σχετικούς διακανονισμούς ανέρχεται σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

Από την στιγμή που το ίδρυμα συνεχίζει να φέρει και το όνομα της η Μελίντα πιθανολογείται ότι δεν θα αποσυρθεί εντελώς από το ίδρυμα αλλά θα διοχετεύει ένα πολύ μικρό μέρος των κεφαλαίων που θα διαθέτει σε νέες φιλανθρωπικές δραστηριότητες που θα οργανώνει πλέον η ίδια. Πάντως με προσωπική της ανακοίνωση μετά το διαζύγιο η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς έχει δεσμευθεί ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και έχει καλέσει δημόσια να πράξουν το ίδιο και όλοι όσοι κατέχουν μεγάλο πλούτο σε αυτόν τον κόσμο.