Skip to main content

Μετανάστες: Το λιμενικό σκότωσε βρέφος στην αγκαλιά της μητέρας του στην Καραϊβική

Βρέφος ηλικίας ενός έτους πέθανε το Σάββατο στην αγκαλιά της μητέρας του κατά τη διάρκεια επιχείρησης αναχαίτισης πλεούμενου που μετέφερε παράτυπους μετανάστες από το λιμενικό των νησιών Τρινιδάδ και Τομπάγκο, το οποίο αναγνώρισε ότι οι άνδρες του άνοιξαν πυρ εναντίον του σκάφους σε ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή.

Σύμφωνα με το κείμενο, το TTS Scarborough, το σκάφος του λιμενικού, προσπαθούσε να αναχαιτίσει πλεούμενο που είχε εισέλθει παράνομα στα χωρικά ύδατα της χώρας από τη Βενεζουέλα «το Σάββατο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα».

Παρά τα προειδοποιητικά πυρά στον αέρα και τις εντολές με τηλεβόα, «το σκάφος συνέχισε να προσπαθεί να ξεφύγει», κατόπιν «συνέχισε τους επιθετικούς ελιγμούς (…) προσπαθώντας να εμβολίσει» το Σκάρμπορο, συνεχίζει το δελτίο Τύπου.

Οι λιμενικοί, «φοβούμενοι για τη ζωή τους και σε νόμιμη άμυνα, πυροβόλησαν τις μηχανές για να προσπαθήσουν να σταματήσουν το πλεούμενο».

Σύμφωνα με το κείμενο, οι λιμενικοί διαπίστωσαν ότι μεταφέρονταν παράνομοι μετανάστες αφού επιβιβάστηκαν στο πλεούμενο. «Μια παράνομη μετανάστρια που κράταγε ένα βρέφος είπε πως αιμορραγούσε (…). Διακομίστηκε σε ιατρικό κέντρο. Δυστυχώς, το βρέφος δεν ανταποκρινόταν πλέον».

Το λιμενικό «εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια», αναφέρεται ακόμη στο δελτίο Τύπου, που τονίζει ότι «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις με τις οποίες «εγγυάται την ασφάλεια των Τρινιδάδ και Τομπάγκο».

Το σκάφος με τους μετανάστες είχε αναχωρήσει το βράδυ του Σαββάτου από την ανατολική πολιτεία Δέλτα Αμακούρο της Βενεζουέλας, από όπου εκτιμάται ότι αναχωρούν από έξι ως δέκα πλεούμενα με μετανάστες καθημερινά, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ορλάντο Μορένο, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το βλέπαμε να έρχεται αυτό, διότι (οι λιμενικοί) πυροβολούν στις μηχανές των πλεούμενων για να σταματούν. Σε αυτή την περίπτωση, το πρωτόκολλο τούς ξέφυγε», συνέχισε ο κ. Μορένο, που βρίσκεται σε επαφή με συγγενείς του μικρού αγοριού που σκοτώθηκε.

Από το 2018, πάνω από εκατό άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ναυάγια στη ζώνη αυτή. Τον Δεκέμβριο του 2020, περίπου τριάντα άνθρωποι χάθηκαν όταν ναυάγησε σκάφος που είχε αναχωρήσει από την Γκουίρια.

Αρκετά πλεούμενα κάνουν παράνομα δρομολόγια μεταξύ των δύο κρατών, που απέχουν περίπου εκατό χιλιόμετρα, μεταφέροντας κυρίως μετανάστες που θέλουν να εγκατασταθούν στα Τρινιδάδ και Τομπάγκο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα.

Δεν είναι σπάνιο τα πλεούμενα να είναι παραφορτωμένα και τα δυστυχήματα είναι πολλά.

Το Σκάρμπορο είναι το ένα από τα δύο σκάφη που παραδόθηκαν τον Νοέμβριο στα Τρινιδάδ και Τομπάγκο από την Αυστραλία για να καταπολεμηθεί η παράνομη αλιεία, το λαθρεμπόριο και η παράτυπη μετανάστευση.

Τους τελευταίες μήνες, οι αρχές στα Τρινιδάδ και Τομπάγκο σκλήρυναν την πολιτική τους έναντι των μεταναστών από τη Βενεζουέλα, προχωρώντας σε απελάσεις, υποστηρίζοντας πως οι πολίτες του αρχιπελάγους υφίστανται «επίθεση» από τους παράτυπους μετανάστες.

Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 5 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα των 30 εκατ. κατοίκων από το 2015. Περίπου 25.000 επέλεξαν ως προορισμό τα Τρινιδάδ και Τομπάγκο, χώρα 1,3 εκατ. κατοίκων, όπου οι αρχές λένε πως έχουν καταγράψει την άφιξη 16.000 πολιτών της Βενεζουέλας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP