Skip to main content

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιραν: Μικρή υποχώρηση των ΗΠΑ, αν και δεν το παραδέχεται

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκατέστησε χθες τις εξαιρέσεις στις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα που αφορά ειρηνικούς σκοπούς.

Βάσει των εξαιρέσεων αυτών , που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Τραμπ. ρωσικές, ευρωπαϊκές και κινεζικές εταιρείες μπορούσαν να συμμετέχουν σε ειρηνικά πυρηνικά προγράμματα στο Ιράν χωρίς να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ ήταν αυτός που απέσυρε την Ουάσινγκτον και από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η  απόφαση για την επαναφορά των εξαιρέσεων αναμένεται να «διευκολύνει» τις τελευταίες εβδομάδες των συνομιλιών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 που  ξεκίνησαν πέρυσι την άνοιξη στη Βιέννη. Τις συνομιλίες συντονίζει η ΕΕ και σε αυτές συμμετέχουν οι Ιρανοί και οι άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) με την έμμεση συμμετοχή των ΗΠΑ.

Έπειτα από μήνες αδιεξόδου, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που ωστόσο ανεστάλησαν την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τις επόμενες ημέρες.  

Παντως, αν και πρόκειται για υποχώρηση,  η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει το αντίθετο ενώ επίσης . ούτε για «μια ένδειξη ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας».